Boncolási jegyzőkönyv: Szitává lőtték Rózsa Floresékat

2009. május 6. - 11:51 | Külföld
A bolíviai sajtó részletesen beszámolt az április közepén, Bolíviában végrehajtott kommandós akció három halálos áldozata boncolásának eredményéről. A jegyzőkönyv szerint Rózsa Flores Eduardo halálának oka koponyasérülés és vérveszteség, Magyarosi Árpád szintén elvérzett.

A bolíviai ügyészség nyilvánosságra hozta az április közepén végrehajtott kommandós akció három halálos áldozatának boncolási jegyzőkönyveit, amelyek szerint valamennyiükkel több - hat, illetve hét - lövés végzett.

Az El Deber című Santa Cruz-i lap helyi idő szerint kedden számolt be a sajtóban körözött dokumentumokról, amelyek megerősítették a már korábban kiszivárgott értesüléseket. A boncolás szerint Rózsa Flores Eduardo halálának oka koponyasérülés és vérveszteség: összesen hét golyót kapott, egyet a fejébe, kettőt a mellébe és négyet a gyomrába. Magyarosi Árpád ugyancsak elvérzett, miután két lövés érte mellkasát és négy altestét. Az ír Michael Dwyernél szintén sokkot és elvérzést állapítottak meg, őt hét lövés érte, négy a mellkasán, három pedig a gyomrán találta el.

A boncolást még április 16-án Santa Cruzban végezte el két igazságügyi orvos.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Az El Deber internetes kiadásában beszámolt arról is, hogy az ügyészség koronatanújaként kezelt Ignacio Villa Vargas - ragadványnevén El Viejo, vagyis az Öreg - vastag rendőrségi aktával, tekintélyes köztörvényes bűnözői múlttal rendelkezik. Az elmúlt években többször kapták el csalásért, így 2001-ben közel kétszáz áldozatát károsította meg hamis dokumentumokkal, ugyanis az Öreg akkor egy kiterjedt vízumhamisító hálózat tagja volt, amely főként amerikai beutazási engedélyekkel szedte rá áldozatait. Elfogásakor 120 útlevél volt nála.

A most terrorizmussal vádolt Villa priuszában 1981-től lehet találni különböző köztörvényes bűncselekményeket, de a komolyabb büntetéseket mindig sikerült megúsznia, miután megpróbált kiegyezni a károsultakkal. Ebben az időben Láncfűrész gúnynéven is emlegették, mert az ügyével foglalkozó rendőrtisztek, illetve szomszédai szerint a „fél világot megvágta".

2003-ban például már autólopásokba keveredett, és három lopott gépkocsit találtak nála. Villa felügyelte akkoriban az egy cotoca garázsban tárolt lopott járműveket, ahol az autótolvajok külön műhelyt is működtettek, írta a bolíviai lap.

mti/para