Rózsa Flores megölt volna két magyart, nehogy hazaszökjenek?

2009. május 6. - 17:02 | Külföld
Mario Tadic, a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja azt gyanítja, hogy a bolívia hatóságok által keresett Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa Flores végzett velük. Tadic azzal is megvádolta Rózsa Florest, hogy elvette az útlevelet társaitól, nehogy meg tudjanak szökni.

Az ABI bolíviai hírügynökség és a Los Tiempos című újság beszámolója szerint a bolíviai-horvát Mario (Fardig Astorga) Tadicot kedden hallgatta meg a képviselőház különbizottsága, amely az állítólagos terroristacsoport tevékenységét és felszámolásának körülményeit vizsgálja. Tolmács hiányában az április 16-i kommandósakció másik túlélőjét, az ugyancsak a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Elődöt nem tudta meghallgatni a bizottság.

César Navarro, a bizottság kormánypárti elnöke elmondta, hogy Tadic gyanúja szerint Rózsa Flores meggyilkolta a két magyart. A bolíviai ügyészség úgy hiszi, hogy Gáspár Dániel és Dudog Gábor magyar állampolgárok is tagjai voltak a Rózsa Flores Eduardo vezette csoportnak. Marcelo Sosa, a nyomozást felügyelő vezető ügyész közlése szerint a két magyar szökésben van, és a rendőrség keresi őket.

"Tadic hallotta, amint a két magyar heves vitába keveredett Rózsa Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy olcsóbb két golyóra költeni, mint két repülőjegyet venni" - mondta el Navarro. A vizsgálóbizottság szerint Tadic kételkedik abban, hogy Dudog és Gáspár életben van, mivel már a Santa Cruz és a Las Americas szállodába sem költöztek át a csoport többi tagjával.

Tadic azzal is megvádolta Rózsa Florest, hogy elvette az útlevelet társaitól, nehogy meg tudjanak szökni. Ha a csoportnak pénzre volt szüksége, Rózsa Flores személyesen lépett kapcsolatba "más szintet képviselő" személyekkel, s azonnal megkapta, amit kért. Tadic néhány napja, még az ügyészségen tett vallomásában azt is állította, hogy Rózsa Flores az interneten keresztül szervezte be, s feladata az volt, hogy "katonai kézikönyveket állítson össze és fordítson le spanyol nyelvre, hogy kiépítsenek egy párhuzamos katonai szervezetet" Santa Cruz megyében. Tadic közlése szerint Rózsa Flores és Michael Martin Dwyer követte el a robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciájánál április 15-én.

Bernardo Montenegro, a bizottság egyik ellenzéki tagja lesújtó véleménnyel volt Tadic nyilatkozatáról. Montenegro mindenképpen szükségesnek tartja annak kiderítését, hogyan sikerült Tadicot sérülés nélkül őrizetbe venni, miközben Rózsa Florest és két társát agyonlőtték a kommandósok, Tóásót pedig súlyosan bántalmazták. A horvát férfivel kapcsolatban korábban is felmerült, hogy esetleg titkosügynökként épült be Rózsa Flores Eduardo csoportjába. Az El Deber című Santa Cruz-i lap által megszólaltatott szakértők elképzelhetőnek nevezték, hogy ő készítette mobiltelefonnal azt a videofelvételt, amelyen Rózsa Flores és két társa azon sajnálkozik, hogy nem helyeztek el bombát az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajón. A vele kapcsolatos gyanút erősíti, hogy sem La Pazba szállításakor, sem első kihallgatásán nem volt megbilincselve, sőt az utóbbi esetben üdítőitalos palack és étel volt a kezében.

A képviselőházi vizsgálóbizottság azt tervezi, hogy meghallgatja az ügyészség "koronatanúját", Ignacio Villa Vargast is. Az "El Viejo", vagyis az Öreg ragadványnéven ismert Villa készítette azt a pár perces, rossz minőségű videofelvételt, amely az ügyészség szerint bizonyítja a terrorizmus vádját.

mti/para