Csádi konfliktus - a franciák felügyelik a rendet

2009. május 9. - 13:29 | Külföld
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken elítélte a Csád keleti részén kibontakozott, s "külföldről jött" csádi fegyveres csoportok által folytatott katonai offenzívát.

A "külföldről jött" kitétel egyértelműen Szudánt jelenti, de diplomaták szerint egyes tagországok nem akarták ezt ilyen nyíltan  leszögezni, ezért választották ezt a megfogalmazást. A határozat szerint a BT aggódik a csádi fegyveres csoportoknak külföldről adott támogatás miatt. S leszögezi: elfogadhatatlan minden olyan kísérlet, amely katonai erővel próbálja destabilizálni az országot.

Csádi lázadók a hét elején hatoltak be az afrikai állam keleti részébe Szudánból. Közleményükben a főváros,  N,Djamena elfoglalását, és Idriss Deby Itno tábornok-elnök hatalmának megdöntését tűzték ki célul. A lázadók tavaly februárban is megkísérelték a hatalom átvételét, és el is érték a fővárost, de francia segítséggel visszaverték őket.

A mostani BT-ülést a csádi kormány kérte. Az ülés elején meghallgatott, az ENSZ békefenntartó részlege által készített beszámoló szerint május elején a határ szudáni oldalán a lázadók három oszlopát észlelték, s ebből kettő tört be Csádba, elkezdve a mostani offenzívát. A harmadik Szudánban maradt.

A csádi kormányerők egyébként felvették a harcot a behatolókkal, s csütörtökön, illetve pénteken heves összecsapások robbantak ki a két fél között a keleti régióban. A kormányoldal bejelentései szerint ezekben eddig majdnem 250 ember veszítette életét, közöttük 225 lázadó.

A 10 országból álló Közép-afrikai Államok Gazdasági Közössége pénteken azonnali tűzszünetet követelt Csádban, s egyben a "leghatározottabban elítélte az intézmények destabilizálására vonatkozó mostani, új kísérletet".

mti