A magyarok egytizede szimpatizál a Magyar Gárdával

2009. május 17. - 15:43 | Külföld
A Progresszív Intézet közvélemény-kutatása szerint a társadalom közel egytizede szimpatizál a Magyar Gárda tevékenységével: működését teljes mértékben helyesnek tartja és kompetensnek látja az ország problémáinak megoldásában.

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 9 százaléka szavazna is a Magyar Gárdára, ha az párt lenne. A Progresszív Intézet szerint egyértelműen van nyitottság a társadalomban a szélsőséges mozgalmak irányába, és ezzel párhuzamosan a társadalom többségében nem fedezhető fel félelem a politikai extrémitásokkal kapcsolatosan: a szélsőséges pártokat és mozgalmakat csak öt-hét százalék tartja a hétköznapok biztonságára veszélyesnek.

Az intézet felmérése szerint az emberek többségének elsősorban egzisztenciális félelmei vannak: a szegénység növekedésétől, a gazdasági válságtól és a munkahelyek megszűnésétől félnek. Utóbbi jelenség valószínűleg arra is magyarázat, miért nem tartanak az emberek a szélsőséges pártoktól, mozgalmaktól - olvasható az elemzésben.

A Progresszív Intézet felmérése szerint a bűnözés, mint veszélyforrás csak az anyagi biztonság fenyegetettsége után következik. A többség a fegyvertartás könnyítésére és az önvédelem ilyen formájára, lehetőségére nem vágyik.

Tízből nyolc embernek egyébként még nem volt személyes rossz tapasztalata a rendőrséggel, amelynek finanszírozásával kapcsolatosan némi ellentmondás tapasztalható a közfelfogásban: a többség - 51 százalék - egyszerre gondolja azt, hogy a rendőrségre túl sokat költ az állam, illetve azt, hogy a szervezet nem kap elég anyagi  támogatást.

MTI/para