Roncsprémiumban bíznak a britek is

2009. május 22. - 16:10 | Külföld
A héten bevezetett roncsprémium keresletélénkítő hatásában reménykednek a brit autógyártók, miután az iparág teljesítménye több mint ötven százalékkal visszaesett az év első négy hónapjában.

Január és április között a gépkocsigyártás 56 százalékkal, a haszongépjármű-gyártás 64 százalékkal csökkent éves szinten. Áprilisban összesen 68 258 autó készült a brit gyárakban. Ez 55 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, a kormány hosszas előkészítés után hétfőn bevezette a kontinens számos országában már bevált úgynevezett roncsprémium - kevésbé bőkezű - brit változatát, amitől a gyártók a forgalom fellendülését várják.

Németországban például a 9 évesnél öregebb kocsik lecseréléséhez jár kedvezmény, 2500 euró. Nagy-Britanniában a 10 évesnél öregebb autók újakra cserélését támogatják, ennél kevesebbel, 2000 fonttal (2268 euró). Ennek felét a gyártó állja, a másik felét a kormány, de csak kilenc hónapig áll az ajánlat, illetve addig, amíg kitart a programra elkülönített 300 millió fontos állami keret.

MTI/para