A szív és a lélek szennyezésének veszélyeire figyelmeztetett a pápa pünkösdi miséjén

2009. május 31. - 13:00 | Külföld
A szív és a lélek szennyezésének veszélyeire figyelmeztetett XVI. Benedek pápa vasárnap a vatikáni Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi miséjében.

A pápa úgy vélekedett, hogy a világot a légkör szennyezettsége mellett egy erkölcsi szennyezettség is mérgezi, "olyan képekkel, amelyek az élvezetet, az erőszakot, a nőnek a férfi általi megvetését hirdetik látványosan". XVI. Benedek szerint "túlságosan sok olyan szennyező anyag van forgalomban, amelyek a lelket és a szívet mérgezik", és ezekhez az emberek túlságosan hozzászoknak. "Ez is egyfajta szabadság, azt mondják, de nem veszik észre, hogy mindez szennyező hatású, főleg az új nemzedékek lelkét mérgezi, és aztán végül magát a szabadságot is korlátozza" - tette hozzá prédikációjában a pápa.

"Ha az ember eltávolodik Istentől és azt hiszi, hogy automatikusan használhatja azt a +tüzet+, amelyet a Szentlélek adott Pünkösdkor az apostoloknak, képességei veszélyessé válnak, mint ahogyan azt Hirosima és Nagaszaki bebizonyította" - emlékeztetett a katolikus egyházfő.

A pápai misét Haydn Harmoniemesse című műve kísérte, amelyet a kölni kamarazenekar és kórus adott elő.

(mti)