Észak-Korea felújítja az atomfegyverkezést

2009. június 13. - 12:28 | Külföld
Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy - válaszul az ellene hozott ENSZ-szankciók megszigorítására - újra hozzálát urándúsító programjának megvalósításához. Egyúttal határozott katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálnák elszigetelni az országot.

Mindezt a KCNA hivatalos hírügynökség adta hírül, az észak-koreai külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva, aki figyelmeztetett, hogy országa bármilyen blokádot háborús cselekménynek fog tekinteni.

A szóvivő azt is kijelentette, hogy országa katonai célra fogja felhasználni az összes plutóniumot, amelyet a jongbjoni atomreaktor fűtőanyagának újbóli feldolgozásával nyer ki. A külügyi nyilatkozat szerint Észak-Korea a szóban forgó fűtőrudak több mint egyharmadát feldolgozta már.

A külügyi nyilatkozatot néhány órával azután tették közzé, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel megszigorította a phenjani kommunista rezsimet sújtó szankciókat, reagálásként az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott tiltott föld alatti atomrobbantásra.

Pénteken elfogadott, 1874-es számú határozatával a BT megtiltott Észak-Korea számára minden fegyverexportot, s megtiltotta a legtöbb fegyver bevitelét is. Felhatalmazta továbbá a világszervezet tagországait, hogy vizsgáljanak át minden, a kommunista országba irányuló vagy onnan indított gyanús szállítmányt, s kobozzák el a tiltott termékeket. A BT tagjai egyúttal felkérték a nemzetközi pénzintézeteket, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak.

A világszervezet azon korábbi büntetőintézkedéseit szigorította meg, amelyet 2006 októberében fogadott el, Észak-Korea első kísérleti atomrobbantására reagálva.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter pénteken már jelezte: tartani lehet attól, hogy Észak-Korea felelőtlen lépésekkel, akár egy újabb kísérleti atomrobbantással reagál az ENSZ BT döntésére. Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő ugyancsak azzal számolt, hogy Phenjan "egy újabb nukleáris kísérlettel és további rakétakísérletekkel" válaszolhat a világszervezet szankcióira. "Soha, soha nem fogják feladni atomfegyvereiket" - mondta a neve elhallgatását kérő szöuli vezető.

Pénteken Dél-Korea és Kína is hivatalosan üdvözölte a BT-határozat megszületését. A Nikkei japán gazdasági napilap pedig azt jelentette, hogy a tokiói kormány előkészíti minden Észak-Koreába irányuló export leállítását, s a vonatkozó rendelet akár már keddre megszülethet.