Másodfokú árvízvédelmi készültség a Szigetközben

2009. június 24. - 12:35 | Külföld
Másodfokú árvízvédelmi készültség lép életbe szerdán 18 órakor a Nagy-Duna szigetközi szakaszán - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az intenzív vízszint-emelkedés miatt csütörtökön várhatóan harmadfokúra kell emelni a készültséget a Nagy-Duna szigetközi alsó szakaszán, Nagybajcsnál - mondta Janák Emil. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó vízszintje péntek délután Komárom-Esztergom térségében is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét -  tette hozzá.

Ismertetése szerint harmadfoknál a vízügyi szakemberek a védvonalon teljesítenek szolgálatot, a buzgárok, szivárgások kialakulásánál azonnal beavatkoznak. Munkájukat a győri központban felállított osztag segíti.  

A Mosoni-Dunán Győrnél másodfokú árvízvédelmi készültségnek megfelelő vízszinttel számolnak csütörtökön, de várhatóan már szerdán délután elönti a víz a győri strandot, a város térségében a rakpartot és az alacsonyabban fekvő csónakházakat - mondta Janák Emil.  

A Lajtán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el csütörtökön.

A különböző fokozatú készültségek elrendelése azért vált szükségessé, mert a lehullott nagymennyiségű csapadék hatására a Duna ausztriai vízgyűjtőjén kialakult árhullám a magyarországi szakaszon is megjelent.

MTI/para