Felboncolták Michael Jacksont

2009. június 29. - 12:34 | Külföld
Súlya 50,8 kilogramm, étel nem, csak gyógyszer volt a gyomrában, kopasz volt, zúzódásokat találtak a testén, bordáit eltörte az újraélesztés, négy tűtől származó sebet fedeztek fel szívtájékán - sorolta a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap a Michael Jackson boncolásakor megállapított tényeket hétfői számában.

Szívszaggató részletek szivárogtak ki az énekes boncolásáról, amelyek a popsztárt szinte csontvázként mutatják be, aki alig evett és csak pirulák voltak a gyomrában, amikor meghalt. Csípőjét, combját és vállát is tű által okozott sebek borítják, vélhetően az éveken át naponta háromszor alkalmazott fájdalomcsillapító injekciók eredményeként. A műtéti hegek tömegét pedig legalább 13 kozmetikai műtétre utaló bizonyítéknak gondolják a boncolást végző patológusok a The Sun szerint.

A szakértők nyomasztó tényeket találtak Jacko fizikai hanyatlásának bizonyítékaként, míg Los Angelesben tart a nyomozás múlt héten bekövetkezett halála kapcsán. A vizsgálat alapján a valaha színpadi atlétikusságáról híres sztár 165,1 centiméter magas volt. Súlyosan lesoványodott, mindössze 50,8 kilogramm volt, ami annak tudható be, hogy az anorexiás Jackson naponta egyszer, akkor is szegényesen étkezett. A patológusok üresen találták gyomrát, leszámítva néhány részlegesen feloldott állapotban lévő pirulát, melyeket a szívét leállító fájdalomcsillapító injekció előtt vett be. A mintákat elküldték toxikológiai vizsgálatra. Gyakorlatilag összes haját elveszítette. Halálakor parókát viselt, a patológusok szerint fejbőrét a "barackpihénél" alig valamivel több borította. Bal füle fölött egy sebhelyes rész teljesen kopasz volt, nyilvánvalóan 1984-es balesete következtében, amikor a Pepsi-reklám forgatásán meggyulladt haja.

Többszörös bordatörést szenvedett a szívmegállás utáni újraélesztési kísérletek során a mellkasi kompressziótól. Szíve fölött és mellett négy injekciótól származó sebhelyet találtak, melyek azt mutatják: közvetlenül a szívébe fecskendeztek adrenalint, hogy újraindítsák. Három injekció behatolt a szívbe, a negyedik azonban célt tévesztve az énekes bordáját találta el. A boncolás megmagyarázatlan zúzódást is talált Jackson térdein és mindkét sípcsontja elülső oldalán. Hátán vágásnyomok voltak, melyek egy nemrégi esésre utalnak. A popkirály arcát plasztikai műtétek hegeinek egész hálózata borította, orrnyerge eltűnt és orra jobb oldala részlegesen összeomlott.

A The Sun idézi a vélekedést, hogy a sztár személyi orvosa, Conrad Murray kardiológus adta be Jacksonnak a végzetes Demerol injekciót. (Ezt vasárnap este az orvos ügyvédje cáfolta.) Felelősségre vonhatják az orvost azért is, mert a szívmegállás után az ágyban eszméletlenül fekvő énekesen kezdte meg a szívkompressziót, holott minden elsősegély-előírás szerint először kemény felületre kell helyezni a pácienst. További sérüléseket okozhatott az újraélesztés során alkalmazott oxigénmaszk, valamint az intubálás is. Ironikus módon a vizsgálat azt is bizonyította, hogy Jackson sikeresen felépült bőrrákjából, miután mellkasáról eltávolították a kóros sejteket.

A Jackson család egy második boncolást is követelt, melyet szombaton hajtottak végre titkos helyszínen, és a család akarja a felügyeletet a gyerekek és Jackson vagyona felett. Megneveztek egy ügyvédet is, aki egyedüliként megszólalhat a család nevében. A család újfent kijelentette, hogy aggályai vannak az énekes hirtelen bekövetkezett halálával kapcsolatban. A napokon át "családi tanácsadóktól" és ügyvédektől érkező ellenőrizetlen közlemények után a Jackson família Londell McMillan ügyvédet nevezte meg, mint az egyetlen személyt, aki a nevükben megszólalhat.

A család képviselője a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy Jacksonék meg akarják szerezni az elhunyt énekes három gyereke feletti felügyeleti jogot. McMillan arról is beszámolt, hogy a család egyelőre még nem jutott hozzá Michael Jackson végrendeletéhez. Tájékoztatása szerint a család "szoros figyelemmel" kíséri a pop királyának halála ügyében folyó vizsgálatot, és felkért egy magán patológust, hogy végezzen el egy második boncolást.

A gyerekek jövőjéről szólva McMillan elmondta: Michael Jackson édesanyja, Katherine felügyeleti jogért folyamodik. A szupersztár halála óta a gyerekek nagyanyjuknál vannak, "szerető környezetben". "Ő fantasztikus nagymama, nem hiszem, hogy bárki jobb lenne a gyerekek számára mint egy Katherine Jacksonhoz hasonló nagymama, és a Jackson család szerető támogatása" - mondta az ügyvéd. McMillan szerint a család még nem jutott hozzá Michael Jackson végrendeletéhez, és az sem biztos, hogy a popsztár egyáltalán hagyott hátra végakaratot. Amennyiben nincs végrendelet, Jackson hagyatéka legközelebbi rokonaira, vagyis a gyerekeire száll. A kaliforniai törvények értelmében egy felnőtt személyt jelölnének ki, hogy képviselje a gyerekek érdekeit.

MTI