Berlinben a szlovák nyelvtörvényről

2009. július 2. - 16:24 | Külföld
Az Oroszországhoz fűződő viszonyról, a kelet-közép-európai kisebbségek helyzetéről és a Balkánról folytatott egyeztetést német partnerével csütörtökön  Berlinben Szabó Vilmos, a külügyminisztérium államtitkára. Szó volt a kedden elfogadott szlovák államnyelvtörvényről is.

Az államtitkárt fogadta Norbert Lammert, a Bundestag elnöke is, aki a jövő héten hivatalos látogatást tesz Magyarországon.

Az MTI-t tájékoztatva Szabó Vilmos elmondta: Gernot Erlerrel, a német külügyminisztérium államminiszterével egyetértettek abban, hogy Oroszország megkerülhetetlen, ugyanakkor potenciális stratégiai partner. Az Európai Unió számára fontos érdek az olyan kapcsolatrendszer kialakítása, amely a kiszámítható együttműködésre épül. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az Oroszországhoz fűződő viszonyról az unión belül is egységes álláspont alakuljon ki.

Az államtitkár német partnerét tájékoztatta arról, hogy  magyar megítélés szerint a kisebbségek jogait több országban is megsértették. Ez vonatkozik az anyanyelvi oktatásra, az anyanyelv használatának lehetőségeire. Ennek kapcsán szó volt a Szlovákiában elfogadott államnyelv-törvényről, az ukrajnai oktatási törvényről vagy a kisebbségeket sújtó román oktatási, továbbá önkormányzati intézkedésekről.

Partnerével egyetértettek abban, hogy a térségben általánosságban megerősödtek a nacionalista tendenciák. Szabó Vilmos szerint erre utalnak az európai parlamenti választási eredmények is.

Amennyiben ez a tendencia folytatódik, az veszélyeztetheti az uniós tagállamok közötti együttműködést - vélekedett a magyar államtitkár, aki a német államminiszternek felvetette, hogy mindezzel az EU-nak is foglalkoznia kell.

A tárgyalásokon érintettek egy magas rangú német szociáldemokrata politikus által felvetett javaslatot, hogy az új Európai Bizottságban hozzák létre a kisebbségek helyzetével foglalkozó biztos tisztségét. Szabó Vilmos az MTI-nek elmondta: rendkívül fontos lenne, ha Németország hivatalosan is felkarolná a javaslatot, amelyet Magyarország  teljes szívvel támogat.

A két külügyminisztériumi vezető egyetértett abban, hogy folytatódnia kell a nyugat-balkáni országok európai integrációjának. Mindez távlatilag magában foglalja az EU-hoz való csatlakozást, továbbá természetesen az ahhoz vezető utat. Mindketten támogatták a vízummentességi megállapodás kiterjesztését Macedóniára, Montenegróra és Szerbiára.

Szabó Vilmos, a parlament magyar-német tagozatának társelnökeként találkozott Eckart von Klaedennel, a konzervatív CDU/CSU külpolitikai szóvivőjével, a Bundestag magyar-német baráti tagozatának elnökével is.

mti/para