A szlovák nagykövetség előtt kérték az államnyelvtörvény visszavonását

2009. július 3. - 14:07 | Külföld
A szlovák nyelvtörvény visszavonását kérte az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke pénteken a budapesti szlovák nagykövetség előtt. Rétvári Bence magyarul és szlovákul is elmondta a szervezet kérését.

A kereszténydemokrata politikus újságírók előtt azt mondta, a nyelvtörvényben rögzítetteket nem kell betartani, hiszen az abban foglaltak ellentétesek egy magasabb rendű jogszabállyal, azzal a nemzetközi szerződéssel, ami Szlovákia uniós tagságáról szól.

Az unióba történő belépéssel minden tagország elfogadta a nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. 2007. január elseje óta a 27 tagállamban 23 hivatalos nyelv van, s e nemzetközi szerződésben rögzített szabályozáson nem változtathat egyik ország sem - fejtette ki az IKSZ elnöke.

Hozzátette: biztosak abban, hogy az 5,5 millió szlovák állampolgár elsöprő többsége sem ért egyet azzal, hogy a magyarok ne használhassák anyanyelvüket Szlovákiában. Úgy látta, valószínűleg egy szűk politikai réteg az, amelyik - feltehetőleg a gazdasági világválság miatt - a belső társadalmi feszültségeket "át akarja vinni" egy magyarellenes feszültségbe.

A KDNP országgyűlési képviselője szólt arról is, hogy utoljára a polgári kormány idején volt magas szintű magyar-szlovák találkozó. Mióta baloldali kormányok kerültek hatalomra, egyre inkább távolabb kerül egymástól a két ország - jegyezte meg.

Míg a polgári kormány idején híd épült Esztergom és Párkány között, addig a szocialista kormányok idején folyamatos elhidegülés tapasztalható a két állam között - mondta.  

Gaal Gergely, az IKSZ alelnöke szerint különösen arcátlan lépés, hogy Szlovákiában éppen 2009-ben, a magyar nyelv évében szavazták meg a nyelvtörvényt, amely súlyosan korlátozza a magyar nyelvhasználatot.

Hozzátette: a nyelvtörvényt megszavazó szlovák politikusoknak meg kell érteniük, hogy az európai egység eszményével nem összeegyeztethető, ha az unió egyik hivatalos nyelvének, a magyarnak a használatát büntetni kívánják. Ha valamit nem értenek, akkor azt nem tiltani, büntetni kell, hanem meg kell tanulniuk, meg kell érteniük - mondta.

Az IKSZ elnöke a sajtótájékoztató végén egy nagyméretű borítékban magyar-szlovák szótárat tett a nagykövetség postaládájába. Mint mondta, ezzel is szeretnék megkönnyíteni a magyar anyanyelvű állampolgárok megértését.

MTI/para