Észlelték a lezuhant jemeni gép fekete dobozainak jelzését

2009. július 5. - 13:21 | Külföld
Észlelték a Comore-szigetek közelében keddre virradóra szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép fedélzeti adatrögzítő műszereinek (fekete dobozainak) a jelzését. Az egyetlen tólélő, a 12 éves lány jobban van.

Ali Abdou Mohamed, aki comore-i részről vezeti a vizsgálatot, vasárnap - faxon Párizsba is eljuttatott - közleményben jelentette be, hogy a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda nyomozói vették a jelzést.

A vizsgálattal francia részről hivatalosan megbízott BEA szóvivője megerősítette, hogy a kutatók vasárnap reggel víz alatti vizsgálódásuk során észleltek két akusztikus jelet a Yemenia légitársaság A310-es gépének két fedélzeti adatrögzítő műszeréről.

"A kutatás az adatrögzítők és a géproncs után folytatódik a francia és a jemeni fegyveres erők részvételével, a comore-i hatóságok vezette műszaki vizsgálat keretében" - tette hozzá közleményében Ali Abdou Mohamed.

A fekete dobozok elemzésével az esetek 90 százalékában megállapíthatók a baleset okai - mondta Robert Galan francia pilóta, bírósági szakértő.

A túlélő jól van

Stabilizálódott a szerencsétlenség egyetlen túlélőjének állapota, számolt be a BBC. A 12 éves kislányt a repülőgépről száramzó úszó roncsdarabokba kapaszkodva találták meg két órával a szerencsétlenség után.

"Papa, láttam, ahogy a gép elsüllyed - nyilatkozta a túlélő édesapjának. - Sötét volt, alig láttam valamit. Nem nagyon tudok úszni, úgyhogy csak belekapaszkodtam valamibe, azt sem tudom, mi volt az."

A kislányt a légimentők egy francia kórházba szállították.

(MTI/INDEX)