Államnyelvtörvény: Elmarad a magyar négypárti egyeztetés

2009. július 7. - 17:21 | Külföld
Nem lesz frakcióvezetői szintű egyeztetés szerdán a szlovák nyelvtörvényről - derült ki a pártok keddi válaszaiból.

Az MSZP azt javasolja, hogy a kérdésben először szakértői megbeszélés legyen, s utána egyeztessenek a politikusok, a Fidesz viszont várhatóan képviselteti magát a megbeszélésen. A KDNP nem lesz jelen, mert későn érkezett meg a levél, és nem megfelelő az időpont, de a kezdeményezéssel egyetértenek.

Kóka János vasárnap közölte, hogy négypárti frakcióvezetői találkozót kezdeményez, majd kedden azt mondta, hogy szerdán szeretne megbeszélést folytatni a szlovák nyelvtörvény ügyében a másik három országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező párt frakcióvezetőivel. Az SZDSZ frakcióvezetője kedden juttatta el meghívóját Mesterházy Attilának (MSZP), Navracsics Tibornak (Fidesz) és Semjén Zsoltnak (KDNP). Az meghívó szövege szerint Kóka János a Szlovákiában élő magyar kisebbség számára elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak nevezte a szlovák parlament által múlt héten kedden elfogadott államnyelv-használati törvény módosításait.

Az MSZP fontos ügynek tartja a szlovák nyelvtörvény kérdését, s lényeges, hogy mind a négy párt egységesen foglaljon állást - közölte Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden. Hozzátette: az MSZP-frakció ezért azt javasolja, hogy szerdán a képviselőcsoportok szakértői tartsanak egy előkészítő megbeszélést, ahol kidolgozzák a nyilatkozat pontos szövegét, majd csak ezt követően egyeztessenek a politikusok.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője elmondta: a Fidesz részt szokott venni a parlamenti frakciók által kezdeményezett egyeztetéseken, és várhatóan így tesz "a felháborító és elfogadhatatlan" szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos megbeszélések esetében is.

A KDNP egyetért a kezdeményezéssel, de későn érkezett meg az egyeztetésről szóló levél, és az időpont nem megfelelő, ezért nem képviselteti magát a megbeszélésen - mondta el Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

MTI/para