Az SZDSZ a szlovák nyelvtörvény ügyében szerdára tervezi a négypárti találkozót

2009. július 7. - 11:47 | Külföld
Szerdán szeretne megbeszélést folytatni a szlovák nyelvtörvény ügyében a másik három, országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező párt frakcióvezetőivel Kóka János.

Az SZDSZ frakcióvezetője kedden juttatta el meghívóját Mesterházy Attilának (MSZP), Navracsics Tibornak (Fidesz) és Semjén Zsoltnak (KDNP). Az MTI-nek is elküldött meghívó szövege szerint Kóka János a Szlovákiában élő magyar kisebbség számára elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak nevezte a szlovák parlament által múlt hét kedden elfogadott államnyelv-használati törvény módosításait.

A frakcióvezető meggyőződése szerint a magyar parlamenti pártok egységes fellépése szükséges ahhoz, hogy a problémára az európai közösség figyelmét is ráirányíthassák. Véleménye szerint az ügy nem két ország bilaterális vitájáról, hanem súlyos és példa nélküli emberi jogi jogsértésről szól. Emlékeztet arra is, hogy a szlovák kormány szándékai szerint a rendelkezések nyolc héten belül hatályba lépnek.

Az egyeztetésen Kóka János javaslatot tesz egy négypárti közös nyilatkozat elfogadására, amelynek szövegjavaslatát a frakcióvezetőknek még kedden elküldték.

A múlt héten elfogadott, szeptember 1-jén hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

(MTI)