MSZP: Kockázati tényezővé vált a Fidesz politikája

2009. július 7. - 19:19 | Külföld
Az MSZP szerint mára kockázati tényezővé vált a Fidesz politikája - közölte Lendvai Ildikó, a szocialista párt elnöke kedden.

A szocialisták első embere véleményét a világ egyik legnagyobb hitelminősítőjének "egyértelmű üzenetére" alapozta, mely szerint nem javítanak Magyarország besorolásán, mert az ellenzék viselkedése túl nagy kockázat.

Lendvai Ildikó közleményében azt írta, hogy Orbán Viktor nemrégiben egy lapinterjúban arról beszélt, hogy elengedné a költségvetést, meglódítaná az állami kiadásokat.  Nem múlik el nap, hogy a Fidesz ne fenyegetne valamelyik válságkezelő és egyensúlyjavító intézkedés visszavonásával - fogalmazott az MSZP elnöke, hozzátéve: most ezekre a mondatokra hivatkozott az egyik legbefolyásosabb hitelminősítő intézet, a Standard and Poor's.

Lendvai Ildikó közlése szerint azért nem javítják az ország adósság besorolását, mert "a soron következő országgyűlési választások kisiklathatják a gazdaságpolitikai feladatokat". Az indoklás szerint a Fidesz azzal, hogy elszabadítaná a hiányt, súlyosan aláásná a befektetői bizalmat, és ez a mostani helyzetben komoly kockázatokat jelent. "Számos pozitív, vagy bizakodásra okot adó előrehaladás volt tapasztalható Magyarországon annyiban, amennyiben új, a parlamenti többséget maga mögött tudó kormány alakult. (...) A reformok végrehajtása folyamatban van, és ez mindenképpen jó dolog, de jó lenne látni azt is, hogy nem kerül sor visszafordulásra. (...) Ha a Fidesz megjegyzéseit szó szerint vesszük, vagyis ha ténylegesen el akarnák engedni a költségvetési hiányt, ez a jelenlegi törékeny helyzetben a külföldi befektetők bizalmának elveszítéséhez vezetne. Az új kormánynak folytatnia kellene a költségvetési hiány csökkentését előmozdító intézkedések végrehajtását" - idézte a külföldi elemzés megállapításait közleményében a szocialista pártelnök.

Az MSZP arra kéri a Fidesz gazdaságpolitikusait: hassanak pártelnökükre, magyarázzák el neki, hogy a magyar gazdaságot veszélyezteti felelőtlen kijelentéseivel - zárta állásfoglalását Lendvai Ildikó.

MTI/para