Bokros Lajos levélben tiltakozott a szlovák EP-képviselőknél a nyelvtörvény ellen

2009. július 15. - 17:23 | Külföld
Levélben hívta fel Bokros Lajos (MDF) európai parlamenti képviselő szlovák kollégáinak figyelmét arra, hogy a Szlovákiában két hete elfogadott nyelvtörvény "kirekesztő", amely "nemcsak a magyarságot, de az európai integráció szellemiségét és a demokrácia eszméjét is sérti".

A magyar képviselő erről szerdai strasbourgi sajtótájékoztatóján beszélt, leszögezve azt is, hogy a problémára - mint szerinte minden szlovák-magyar konfliktusra - csak a kölcsönös tisztelet és megértés jegyében lehet megoldást találni.

Bokros a levélben úgy vélte, ez már nem szlovák-magyar ügy, hanem az egész Európai Unió ügye, amellyel az érintett országok EP-képviselőinek is foglalkozniuk kell. Szerinte a leginkább diszkriminatív elemeket mindenképpen meg kell változtatni a törvényben. Ezek közül kiemelte azt a paragrafust, amely büntethetővé teszi azt, aki nem tesz eleget az államnyelvhasználatnak.

A képviselő emlékeztetett ara, hogy "a szlovákiai magyar kisebbség szülőhelyén akar boldogulni, és sokat tett azért, hogy Szlovákia az EU tagjává válhatott, hogy ma ott euróval lehet fizetni".

Arra kérte a szlovák EP-képviselőket: keressék fel pártjuk vezetőit, és győzzék meg őket arról, hogy a törvény súlyosan sérti a szlovákiai magyarság érdekeit, és ellentétes a két nemzet érdekeivel is.

A sajtótájékoztatón Bokros elmondta, hogy meglátása szerint az Európai Parlament az egyik - bár nem a legmagasabb rangú - fórum, ahol beszélni kell erről a témáról, például kormány- és nemzeti parlamenti szinten is foglalkozni kellene vele.

Úgy vélte, hogy a nyelvtörvény-módosítás elsősorban szlovákiai belpolitikai megfontolásokon nyugszik.

Jelezte, hogy ő Szlovákia barátjának tekinti magát, lehetségesnek és fontosnak tartja a két ország közti kapcsolatok javítását, beleértve a kisebbségek mindennapi életének javítását is mindkét országban.

Kölcsönös érdek a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, mert a két ország haladása egymás támogatásától és fejlődésétől függ. Kakaskodás helyett a különbözőségek tárgyalásos megoldására, kölcsönös tiszteletre van szükség - jelentette ki.

"Rögös a két ország múltja, de ez nem jó kifogás arra, hogy megmérgezzék a jövőt" - fogalmazott Bokros Lajos.

Leszögezte, hogy ő maga és pártja minden erőfeszítést megtesz, hogy a Szlovákia iránti nyitottsággal segítsen megoldani a kétoldalú problémákat.

A szlovák államnyelvtörvény ellen emelt szót az EP plenáris ülésén Kósa Ádám (Fidesz) is. Felhívta a figyelmet arra, hogy Pozsonyban nemrégiben olyan szabályt fogadtak el, amely súlyosan korlátozza a kisebbségi nyelvhasználati jogokat.

Kósa Ádám felszólította a soros elnökséget ellátó kormányt is, hogy határozottan álljon ki az európai nyelvhasználati jog szabadsága mellett.

mti/para