Macedóniában és Koszovóban is bírálják az EU vízummentességi döntését

2009. július 16. - 17:47 | Külföld
A mértékadónak tekintett macedóniai és koszovói sajtó is keserűen bírálta az Európai Bizottság szerdán bejelentett javaslatát, amely a Macedóniának, Montenegrónak és Szerbiának január 1-jétől megadandó vízummentességről szól.
Macedóniát ismét egy "csomagba" rakták Szerbiával, pedig az unió megkövetelte reformok végrehajtásában sokkal előrébb tart - háborgott a tekintélyes szkopjei Dnevnik szerkesztőségi elemzésének szerzője. Szerinte a még az EU-tagországok külügyminiszterei által is jóváhagyandó döntés azt bizonyítja, hogy Brüsszel szerint Macedónia Szerbia nélkül sehová sem juthat.

Macedónia már az idén megkaphatta volna a vízummentességet, mert két és fél éve biometrikus azonosítókkal ellátott útlevelet használ, határőrizetét a brüsszeli elvárásokhoz igazította, csakhogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és csapata úgy döntött, hogy meg kell várnia Szerbiát - bírálta a brüsszeli döntéshozókat az újság.

Macedónia a Dnevnik szerint 18 évet várt a vízummentességre, s az elnyerése fölött élvezett "öröme akkor volna teljes", ha kiszabadulhatna a csomagból, amelybe azzal a Szerbiával együtt tették, "amelynek még meg kell oldania Koszovóval és a (boszniai) Szerb Köztársasággal kapcsolatos politikai feladatait" - figyelmeztet a tekintélyes szkopjei újság.

A pristinai Koha Ditore szerint a gonoszság rehabilitációját jelenti az Európai Bizottság döntése, amely Szerbiát is bevonja a vízumliberalizációba.
Az Agron Bajrami főszerkesztő által jegyzett kommentár felteszi a kérdést: "hogyan lehetséges, hogy az Európai Unió fényes jövőt ígér egy olyan országnak, amelynek üdvöskéje a mindig mosolygó Ivica Dacic" (szocialista párti miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, aki jelen volt a vízumliberalizáció szerdai bejelentésén Brüsszelben)?

A tekintélyes újságíró Bajrami kemény szavakkal bírálja az e heti nyugat-balkáni búcsúlátogatása során Ivica Daciccsal is találkozó Javier Solanát, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjét, szemére vetve - a vízumkötelezettségről hozott döntés kapcsán -, hogy Koszovóban járva egy szót sem ejtett a látogatása napján megtalált, feltehetően tíz éve megölt albánokról.

Az Európai Bizottság nagy jelentőségűnek, s régen vártnak mondott javaslatával Bosznia és Hercegovina többségi lakosai, a bosnyákok is elégedetlenek: Sven Alkalaj külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy "bosnyák gettó" jön létre, ha bevezetik az indítványozott vízummentességet. Az ország horvát és szerb lakosai ugyanis - kettős állampolgárságuk miatt - vízummentesen utazhatnak majd az EU-ba, s csak a magukat az ország meghatározó népének tartó bosnyákok számára marad érvényben a szigorú utazási szabályozás.

MTI/PARA