A reformer Rafszandzsani megoldást ígért Irán számára

2009. július 17. - 18:17 | Külföld
Akbar Hasemi Rafzsandzsani volt iráni elnök a teheráni egyetem területén tartott pénteki imán, a reformok több tízezer támogatójának jelenlétében azt ígérte, hogy megoldást kínál az iráni politikai helyzetre.

Rafszandzsani, aki az ellenzéki Mir Hoszein Muszavit támogatta az elnökválasztási kampányban, a vitatott kimenetelű június 12-i választás óta most először vezette a heti nagyimát. Az állami rádió által élőben sugárzott imán arra kérte a jelenlévőket, hogy "ne szennyezzék be (oda nem illő) megjegyzésekkel és jelszavakkal a pénteki ima rangját és szentségét". Az állami televíziók nem közvetítették az eseményt.

Egy szemtanú szerint az ima közben az egyetem körül a rendőrség könnygázzal és gumibottal próbálta szétoszlatni Muszavi híveit. A tüntetők a reformpárti Muszavit éltető jelszavakat skandáltak, és számosan viseltek zöld karszalagot, ami Muszavi színe volt a kampányban.
Beszédét Rafszandzsani azzal kezdte, hogy megoldást kínál a jelenlegi helyzetre, mert "meg kell találni az utat a nagyság, az egység és a konszenzus jellemezte jövő felé, amelyekkel eredendően rendelkeztünk". Úgy vélekedett, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnök erősen vitatott újraválasztásakor sok iráni "bizonyos mértékig elvesztette" bizalmát, és azt "vissza kell nyerni".

Szót emelt a június 12-e óta bebörtönzött tüntetők "és mások" szabadon bocsátásáért is. Mint mondta, "a jelenlegi helyzetben nem szükséges, hogy sokan börtönben legyenek, haza kell őket engednünk családjukhoz. Nem hagyhatjuk, hogy ellenségeink bíráljanak vagy kinevessenek bennünket, amiért börtönben tartjuk népünket. Kölcsönösen tolerálnunk kell egymást."
A befolyásos vallási személyiség felszólított a médiaszabadságra is, a törvényes keretek között. Emberjogi aktivisták szerint sok újságíró van a június 12-e után rács mögé zártak között.

A Muszavi-hívek ezrei az ima után is folytatták tüntetésüket az egyetem környékén. A rendőrség további kíséreteket tett a szétoszlatásukra, és szemtanúk "több őrizetbe vételről" is beszámoltak. Egyes források százezrekre tették a tiltakozók számát, akik e források szerint mintegy három kilométeres körzetet töltöttek meg.

Egy délutáni közlés szerint ismeretlen civilek megtámadták az elnökválasztáson szintén induló Mehdi Karubit, amikor a pénteki imára ment. "Amint az apám kiszállt a gépkocsijából, civil ruhás férfiak mentek oda hozzá, letépték a turbánját, és gyalázkodásba fogtak. Később láttam, hogy a civilek főnöke gratulált a jól elvégzett munkához" - írta Karubi pártjának honlapján a politikus fia.

A "civil ruhás férfiak" kitétel általában az ultrakonzervatív Bászidzs milícia tagjaira utal az iráni ellenzéki forrásokban.

MTI/PARA