Román-szerb-magyar összefogás

2009. július 18. - 13:56 | Külföld
A balkáni országok európai integrációjáról, a határon átnyúló pályázatok témájáról, a Nabucco-gázvezetékről és az Európai Duna Stratégiáról tárgyalt egyebek között a román, a szerb és a magyar külügyminiszter szombaton Temesváron.

Szerbia az utóbbi időszakban olyan fontos lépéseket tett az európai integráció ügyében, melyeket figyelembe kell venni,amikor az állampolgárok szabad mozgásáról és a kereskedelmi megállapodásokról beszélünk a jövőben - jelentette ki Cristian Diaconescu román külügyminiszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

A temesvári találkozó a negyedik háromoldalú román-szerb-magyar külügyminiszteri tárgyalás, melyet háromévnyi kihagyás után rendeztek meg. Balázs Péter magyar külügyminiszter kifejezte reményét, hogy a jövőben gyakrabban lesznek ilyen egyeztetések.

A hármashatár térségében történő együttműködésnek üzenete van Európa számára, ugyanakkor nagyon fontos a térségben élő ötmillió ember számára is - mutatott rá Balázs Péter a közös sajtótájékoztatón. A konkrét programok közül kiemelter egy mind a három országot érintő ipari park létrehozását és a transzeurópai közlekedési és energetikai hálózatok térségbeli kiterjesztését.

A magyar diplomácia vezetője szólt arról is, hogy az euroregionális együttműködés modellül szolgálhat arra az időszakra, amikor Szerbia már teljes jogú tagja lesz az európai integrációnak. Az együttműködéshez adott a közös politikai akarat és a feltételek is folyamatosan javulnak: a magyar és román állampolgárok már személyi igazolvánnyal könnyen léphetik át a közös határt és jó esély van rá, hogy jövőre a szerb állampolgárok is vízummentesen utazhat az Európai Unióban - mondta a külügyminiszter.

Balázs Péter egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, Magyarország és Románia összefogva EU-forrásokat mozgósíthat Szerbia számára. Uniós szempontból ideális egy olyan együttműködés, amely két tagország és egy közvetlen szomszédjuk között zajlik - mondta a külügyminiszter.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a három fél között politikai konszenzus van a vízumkérdésben, s jövőre valósággá válik, hogy a szerb állampolgárok szabadon közlekedhetnek a két másik országban és az egész Európai Unióban.

A tárgyalásokon szó eset egy a belga-holland-német hármashatár térségében már jól működő közös egészségbiztosítási rendszerhez hasonló kezdeményezésről. Vuk Jeremic hangsúlyozta, nem látja semmi akadályát annak, hogy Szerbia, Magyarország és Románia is megvalósítson egy hasonló modellt. Ez nagyban elősegítené a munkaerő-áramlást a térségben, amely rendkívül fontos a régió számára - tette hozzá.

MTI/PARA