Tőkés nem szeretné a moldovaiak betelepítését Székelyföldre

2009. július 18. - 18:49 | Külföld
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, parlamenti képviselő a tusványosi tábor zárónapján elhangzott felszólalásában (együtt ülve a színpadon Orbán Viktor Fidesz-elnökkel és Traian Basescu román államfővel) örömét fejezte ki, hogy e tábor húsz éves történetében először hivatalban lévő államfőt köszönthet.
Emlékeztette hallgatóságát, hogy Basescu elnök egyike volt azoknak a kevés számú román politikusoknak, akik felismerték, hogy a román nyelv tanulása sajátos oktatási módszert igényel a romániai magyar gyermekek számára. Emlékeztetett arra, hogy korábban Romániában semmibe vették a nyelvi jogokat.

A romániai rendszerváltás óta eltelt húsz év történéseit számba véve Tőkés elmondta: tagadhatatlanul vannak eredmények, de az ország messze elmarad az Európai Uniótól. Úgy vélte, hogy a román politikai életben még nem zajlott le a rendszerváltás.  Az EP-képviselő ugyanakkor elismeréssel szólt arról, hogy Basescunak köszönhetően Románia elítélte a kommunizmus bűneit.  

Bár üdvözölte Románia álláspontját a moldovaiak kettős állampolgárságával kapcsolatosan, azt a reményét is kifejezte, hogy ez nem jár majd a moldovaiak tömeges betelepítésével Székelyföldre. Szerinte fel kellene hagyni azzal, hogy a magyar többségű területekre a szükségesnél több fegyveres erőt vezényelnek. Kifogásolta az ortodox egyház terjeszkedését Székelyföldön, szerinte a görög-katolikusoknak is vissza kell adni templomaikat.

Elpanaszolta a moldvai csángók "elnemzetlenítését", azt, hogy számukra éppen csak megtűrik a magyar nyelv oktatását. Hiányolta továbbá a magyar egyetemet. Kérte az  államfőt, hasson oda, hogy a román állam is finanszírozza a magyar állami támogatással létrehozott és fenntartott erdélyi magyar magánegyetemi hálózatot.

MTI/PARA