Saját roncsprémiumot vezetett be több csehországi autókereskedő

2009. július 20. - 13:04 | Külföld
Saját roncsprémiumot vezetett be néhány csehországi autókereskedő, miután az állami roncsprémium bevezetése tovább húzódik és bizonytalan. A jogszabályt Václav Klaus államfő a közelmúltban megvétózta, és az most újra visszakerül a képviselőházba, ahol elfogadásához legalább 101 szavazatra van szükség a 200 tagú alsóházban.

A dél-koreai Hyundai márkakereskedője bejelentette: szerdától 30 ezer koronás kedvezményt ad mindenkinek, aki az új autó megvételekor lead egy több mint tízéves személygépkocsit. Hasonló mértékű roncsprémiumot vezetett be a Citroen autókereskedő hálózata is, de náluk minimálisan hatéves gépkocsit kell leadni az új kocsi megvételekor. A vásárlóknak azonban mindkét esetben igazolniuk kell, hogy a régi kocsi már legalább fél éve a tulajdonukban volt.

A Ford és a Volkswagen kereskedő hálózata nem roncsprémiumot, de komoly árkedvezményeket vezetett be. A Ford egyes modelljeire például 120 ezer koronával (1,268 millió forint) csökkentett akciós árat vezetett be. A Volkswagen minden modell árat csökkentette néhány tízezer koronával. A Renault is néhány tízezer koronás árcsökkentést kínál vevőinek.

Csehországban jelenleg a személygépkocsik ára történelmi mélyponton van. A tavalyi évhez viszonyítva az árszínvonal átlagban 13 százalékkal csökkent, míg az egész Európai Unióban a csökkenés átlagosan 3 százalékos.

Már tavasszal saját - néhányezer koronás - roncsprémiumot vezetett be több használtautó kereskedés is.

Az államfő által megvétózott állami roncsprémium javaslata 30-50 ezer koronás támogatással számolt, miközben az új kocsi értéke nem haladhatná meg a félmillió koronát.  A kormány erre a célra 2,5 milliárd koronát kívánt az idén elkülöníteni. Az államfő szerint a roncsprémium beavatkozás a szabadpiaci versenybe, ezért elfogadhatatlan.

mti/para


Címkék: roncsprémium