Szili Paškától kéri a nyelvtörvény módosítását

2009. július 20. - 16:33 | Külföld
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája.

A házelnök azzal a kéréssel továbbította a nyilatkozatot, hogy annak tartalmát Pavol Paska ismertesse meg a szlovák parlamenttel, annak valamennyi képviselőjével.

A szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozó nyilatkozatot Mandur László, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében, Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke írta alá hétfőn.

A nyilatkozat szerint a törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti. "A nyelvhasználatot nem csupán a gyakorlati szempontok által megkívánt mértékben, hanem ideológiai alapon, a mindennapi élet megannyi területén, elsősorban a nyilvános és hivatalos érintkezések számos vonatkozásában, szükségtelenül korlátozza. Ezzel aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe, és korlátozza a Szlovákiában élő magyarok és más kisebbségek jogait" - olvasható a kommünikében.

Emiatt az aláírók a jogszabályban foglalt diszkriminatív rendelkezéseket visszavonását kérik a szlovák parlamenti pártoktól, valamint azt, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek bevonásával, egy, a kisebbségek számára is elfogadható, illetve az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

A szeptember 1-jén életbe lépő törvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

mti/para