KDNP: Cigányozni tilos, "szarmagyarozni" szabad?

2009. július 21. - 16:49 | Külföld
Móring József Attila, a KDNP képviselője jelentette be, hogy írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz az Újpest futballcsapatának bukaresti meccsével kapcsolatban.

Az ellenzéki képviselő kedden, Huhogni, cigányozni, gágogni tilos, "szarmagyarozni" szabad? címmel rendezett sajtótájékoztatóján elmondta, arra kíváncsi, hogy tesz-e hivatalos lépést a külügyi tárca amiatt, illetve mit szól a sportért felelős önkormányzati minisztérium ahhoz, hogy július 16-án, amikor a Steaua Bucuresti román csapat ellen játszott az Újpest a román fővárosban, a mérkőzés második félidejének elején hosszú percekig látható volt egy magyarokat gyalázó felirat, amelyet román szurkolók feszítettek ki, s azt a televíziós közvetítésben is mutatták.

Móring József Attila úgy fogalmazott, hogy "ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg nem jelent még meg magyar sporteseményen". Véleménye szerint ennek már semmi köze a szokásos lelátói hangulatfokozáshoz, az ellenfél bosszantásához. Ez nyílt provokáció és sértés volt, nem csak a több mint harminc órát utazó mintegy félezer Újpest-szurkoló, és hozzájuk csatlakozó több száz erdélyi szimpatizáns számára, hanem minden olyan embernek, "akit magyar anya szült".

Ha egy mérkőzésen bűncselekmény történik, bárki is követi el, azt a rendőrségnek meg kell szakítania és eljárást kell indítania - mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azzal összefüggésben, hogy mit tesz a rendőrség, ha a csütörtöki budapesti Újpest FC - Steaua Bucuresti Európa Liga mérkőzésen magyarellenes, uszító transzparenseket használnak a vendégszurkolók.

Kitért arra is, hogy egy korábbi, az alkotmányt módosítani szándékozó indítványban nevesítetten benne volt: a magyar nemzet és más nemzetiségek gyalázása nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába. Közölte, hogy ez a módosítás azért nem valósulhatott meg, mert a Fidesz visszavonta és leszavazta a saját módosító javaslatát, amelyet az MSZP egyébként támogatott volna.

MTI/para