Döcögő demokráciák - játszmák Venezuelában és Hondurasban

2009. augusztus 1. - 16:47 | Külföld
A venezuelai parlament jóváhagyta a Chávez elnök pártját "bebetonozó" új választójogi törvényt - Hondurasban pedig tartós ellenállásra rendezkednek be a júniusi puccs óta hatalmon lévők...

A helyi idő szerint pénteken este elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy a választási bizottság "átszabja" a választókerületeket. Hugo Chávez elnök ellenlábasai attól tartanak, hogy ezáltal a kormányzó szocialisták javára fognak módosulni az erőviszonyok, mivel a bizottság öt tagja közül négy Chávez hívének számít.

Tomas Sánchez parlamenti képviselő, aki tucatnyi társával az új törvény ellen szavazott, kifejtette: arra számít, hogy a testület "módosítani fogja a választókerületek határait, összekeverve az ellenzék erősségének számító körzeteket olyanokkal, ahol hagyományosan a szocialisták nyernek, ezáltal gyengítve az ellenzék szavazóbázisát".

A megváltoztatott választójogi törvény egyúttal úgy módosítja Venezuela arányos képviseleti rendszerét, hogy csökkenti a kis pártok bejutásának esélyét a parlamentbe. A listás szavazatok alapján kiosztott mandátumokat eddig szereplésük arányában osztották fel a pártok között. Ezentúl viszont a két legerősebb párt nyeri el az adott szövetségi államnak a pártlisták között kiosztható összes mandátumát - a kis pártok hoppon maradnak.

A caracasi kormány egyidejűleg megvonta a sugárzási engedélyt 34 rádióállomástól. A médiahatóság arra hivatkozva hozta meg a fenti lépést, hogy a magánkézben lévő adók egy részének esetében lejárt a műsorszórási koncesszió. Mások viszont olyan személy nevére kaptak működési engedélyt, aki időközben elhunyt.

Az érintett rádióállomásoknak a határozat kézhezvétele után haladéktalanul be kell szüntetniük a sugárzást - hangoztatta Diosdado Cabello, a venezuelai médiahatóság elnöke.

A Chávez-kormány egyre élesebb küzdelmet folytat a magánkézben lévő rádió- és tv-társaságokkal, fokozatosan szigorítva az ellenőrzést a magánadók fölött. Jogvédő csoportok ennek láttán hangot adtak aggodalmuknak, hogy a kormányzat megpróbálja elfojtani a hivatalostól eltérő véleményeket.

A médiahatóság bejelentése egy nappal azután hangzott el, hogy Venezuela főügyésze a médiatörvény szigorítását és a véleménynyilvánítási szabadság korlátozását sürgette. Amennyiben Luisa Ortega Díaz javaslatából törvény lesz, úgy kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés várhat olyan újságírókra, szerkesztőkre és lapkiadókra, akik információikkal pánikot keltenek, megzavarják a társadalmi békét, vagy pedig a nemzet biztonságát és függetlenségét fenyegetik.
A főügyész kezdeményezését támogató tájékoztatási miniszter "abszolút elsődlegesnek" nevezte a média "rettentően nagy hatalmának" korlátozását. Blanca Eekhout egyúttal Venezuela és Chávez államfő elleni hangulatkeltést vetett a külföldi médiumok szemére. Utalt egy nemrég végzett felmérésre, amely különböző országok 15 újságjára terjedt ki. Állítása szerint a hazájáról megjelent 725 cikk több mint 50 százaléka negatív kicsengésű volt.

MTI/PARA