Ígéret négymillió németországi új munkahelyre

2009. augusztus 2. - 19:47 | Külföld
Tíz év alatt négymillió új munkahely megteremtését ígéri a szeptember végi választásokra készített tervében Frank-Walter Steinmeier, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje.
Vasárnapi német sajtójelentések szerint a Németország Terv elnevezésű program az iparban kétmillió álláshely létrehozását irányozza elő, főként az energiahatékonyság növelése és a környezetkímélő technológiák fejlesztése révén. "Németország lesz a Szilícium-völgy a környezetbarát ipari termelésben" - ígéri Steinmeier az SPD választási győzelmének esetére.

A szociáldemokrata vezetésű következő kormány egymillió munkahelyet az egészségügyhöz kapcsolódó területeken hozna létre. Ezen belül több százezer állást a betegápolás és az időskori ellátás rendszerében teremtene a választási versenyben a legfőbb vetélytárs - jelenlegi koalíciós partner - Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött jóval lemaradó párt.

Félmillió álláshelyet az úgynevezett kreatív gazdaságban (például szoftverfejlesztés, kulturális iparágak) hozna létre a Steinmeier vezette kabinet. Adókedvezményekkel ösztönözné a kutatás-fejlesztési tevékenységet, és átfogó megállapodást kötne a szektor szereplőivel a szerzői jogok védelméről.

Ötszázezer ember a kereskedelmi és szolgáltatási szférában találhatna munkát, a kis- és középvállalkozások érdekeinek érvényesülését pedig egy új, közvetlenül a kancellár felügyelete alá rendelt testület segítené, amelynek munkájában a szakszervezetek, a munkaadók és a vállalkozásokat finanszírozó bankok is részt vennének.

Az SPD szerint a program megvalósításával elérhető a teljes foglalkoztatottság. "Megmutatjuk, hogy okos politikával a következő tíz évben négymillió új munkahelyet lehet teremteni Németországban, 2020-ig pedig fel lehet számolni a munkanélküliséget" - áll a tervben, amelyet hivatalosan hétfőn mutat be Frank-Walter Steinmeier.

A vetélytársak hamar "szétszedték" a kiszivárgott 64 oldalas dokumentumot. Az ország legnépszerűbb politikusa, Karl-Theodor zu Guttenberg konzervatív gazdasági miniszter szerint például a program "konkrét javaslatok helyett ígérgetéseket" tartalmaz. Az ellenzéki német Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a négymillió új munkahely terve a népszerűségi mutatók javítására tett "elkeseredett kísérlet".

Korábban elfogadott választási programjában az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) tömörülés 2 millió munkahely létrehozását sürgeti, a Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) választási programjának egyik sarokköve pedig egymillió új állás megteremtése környezetbarát eljárások, technológiák révén.

MTI/PARA