Erősödik a magyarellenes ukrán nacionalizmus Kárpátalján

2009. augusztus 6. - 18:00 | Külföld
Kárpátalján eddig nem tapasztalt, főként a fiatal korosztályokat érintő magyarellenesség erősödéséről írt csütörtökön megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.
Az újság egy olvasói panasz nyomán járt utána egy korábban Kárpátalján elképzelhetetlennek tartott diszkriminatív esetnek, amikor három beregszászi magyar gyereket a nemzetiségük miatt tanácsoltak el egy Ungvár környéki nemzetközi gyerektáborból. A cikk szerint a szülők azért fizették be gyerekeiket az egyébként egy holland jótékonysági szervezet által működtetett táborba, hogy ott ukrán nyelvtudásukat fejlesszék. De miután a táborvezető felszólítására nem tudták ukránul megírni a kért kisesszét, "magyarokra itt semmi szükség" megjegyzéssel eltanácsolták őket - olvasható a lapban, amely más hasonló esetről is tudomást szerzett.

A Kárpáti Igaz Szó vezércikkben foglalkozik az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar tannyelvű humán és természettudományos kara ellen indult támadássorozattal, amelynek következtében alig sikerült elérni, hogy ősszel magyar csoport kezdhesse meg anyanyelvén a tanulmányait a felsőoktatási intézmény első évfolyamán. Az írás szerint az ukrán nacionalistáknak az szúrhatott szemet, hogy míg az UNE román szakára egyetlen jelentkező sem akadt, s az orosz tagozatra is csak három felvételiző nyújtotta be a kérelmét, addig a magyarok szép számban jelentkeztek az egyébként a magyar állam anyagi támogatásából létrehozott szakra.

Az UNE magyar kara elleni támadások továbbra sem szünetelnek, csütörtökön az Opora nevű ukrán társadalmi szervezet tette közzé az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportálon a nyilatkozatát, amelyben a felvételi szabályok durva megsértésével vádolja az egyetemet, amiért kötelezővé tette, hogy a magyar karra jelentkező diákok magyar nyelvből is vizsgát tegyenek. A szervezet azt is nehezményezi, hogy egy 2005-ben megkötött ukrán-magyar államközi megállapodás értelmében a magyar kar diákjainak oktatását az ukrán állam finanszírozza.

Szerdán a nacionalista Szvoboda Összukrajnai Szövetség az ügyben az UNE rektorának büntetőjogi felelősségre vonását és a magyar felvételizők számára biztosított kvóta megszüntetését követelte az ukrán legfőbb ügyészséghez és oktatási minisztériumhoz intézett beadványában.

MTI/PARA