Zelaya tízezer híve vonult be a hondurasi fővárosba

2009. augusztus 12. - 08:31 | Külföld
Tegucigalpa, 2009. augusztus 12., szerda (MTI/AP) - A hondurasi átmeneti kormány ismét kijárási tilalmat vezetett be a fővárosra, Tegucigalpára vonatkozóan kedd estétől, miután Manuel Zelaya megbuktatott elnök tízezer tüntető híve bevonult a városba, és felgyújtott egy autóbuszt, valamint egy amerikai gyorséttermet.
Zelaya-hívek a fővárosba érkezésük előtt egy héten át járták együtt az országot. Ők alkotják a legjelentősebb tüntető tömeget azóta, hogy az elnököt katonai puccsal június 28-án eltávolították a hatalomból. A demonstrálókat a fővárosban Zelaya felesége, Xiomara Castro fogadta.

További négyezer tüntető vonult be kedden a második legnagyobb hondurasi városba, San Pedro Sulába is.

Úgy tervezték, hogy akkor vonulnak be a két városba, amikor az országba érkezik az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) küldöttsége. A küldöttség célja, hogy rávegye a hatalom jelenlegi birtokosait arra: engedjék vissza hivatalába Zelayát. Az államfői tisztséget bitorló Roberto Micheletti kormánya azonban a hét végén lemondta a küldöttség fogadását, mert elutasítja, hogy abban részt vegyen az AÁSZ főtitkára, José Miguel Insulza. Insulzát ugyanis azzal vádolják, hogy elfogult Zelayával szemben a konfliktusban. Azt elfogadják, hogy megfigyelőként tagja legyen az egyébként hat külügyminiszterből álló csoportnak.

A főtitkár kedden Washingtonban bejelentette, hogy a delegáció valószínűleg a jövő hét végén utazik Hondurasba. Hozzátette, hogy nem tartja fontosnak a saját küldöttségbeli státusát.