Csökkent a kínaiak száma Magyarországon

2009. augusztus 13. - 12:58 | Külföld
Az 1990-es évek közepe óta negyedére csökkent a Magyarországon élő kínaiak létszáma, a határokon túli magyarok többsége pedig nyugat-európai és tengerentúl országokban telepszik le - írta legfrissebb számában a HVG.

A hetilap Kováts András szociálpolitikussal, a Menedék Egyesület igazgatójával készített interjút. A szakember elmondta, hogy jelenleg Magyarország lakosságának mintegy 3,5 százaléka (mintegy 350 ezer ember) külföldi, honosított vagy külföldön született magyar állampolgár. Európa országaiban ez az arány 9 százalék felett van.

"Az évi 16-17 ezres nemzetközi bevándorlási többlet nélkül Magyarország lakossága már régen tízmillió alá esett volna" - mondja a szakember. Hozzátette: az ilyen mértékű bevándorlás elöregedés gondjait csak késlelteti, megoldást nem hoz.

Az elmúlt húsz évben a szomszédos országokból kitelepülő 700 ezernyi magyar közül legfeljebb 170-180 ezer talált otthonra Magyarországon, a többiek Nyugat-Európába és a tengerentúlra vándoroltak a jobb élet reményében, pedig ők kedvezményes honosításban részesülnek - mondta Kováts. Kiemelte azt is, hogy az 1990-es évek közepén még csaknem 40 ezres kínai közösség létszáma napjainkra tízezerre csökkent, a vietnamiak pedig négy- ötezren lehetnek.

"Nemzetközi felmérések szerint az EU tagállamai közül Magyarország az idegeneket leginkább elutasítók közé tartozik" - folytatta a szakember. Ugyanakkor az idegenekkel szembeni atrocitások Magyarországon ritkák a kontinens más országaihoz képest.

MTI