Észak-Korea lazít a határforgalom korlátozásán

2009. augusztus 20. - 17:10 | Külföld
Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy a korábban jelzetteknek megfelelően, péntektől enyhít a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozáson.

Ennek értelmében feloldják a demarkációs vonal átkelőhelyén tavaly december 1-én bevezetett intézkedéseket. A dél-koreai Jonhap hírügynökség értesülése szerint ismét "normális" lesz a közösen működtetett, a határ észak-koreai oldalán fekvő keszongi ipari parkba vezető forgalom.

Észak-Korea a hét elején bejelentette, hogy meg akarja könnyíteni a turistaforgalmat és az egymástól elszakított családok találkozását is.

Közvetlenül azt követően, hogy Phenjan leállította a délre vezető egyetlen vonatjáratot, igen jelentősen korlátozta az egyébként Dél-Korea által finanszírozott ipari parkba irányuló forgalmat. Ez volt a válasz arra, hogy a 2008 februárja óta hatalmon lévő dél-koreai konzervatív kormány keményebb irányvonalat képvisel a kommunista északkal szemben. Szöulban egyébként jóváhagyták annak az észak-koreai küldöttségnek az érkezését, amely a pártvezér, Kim Dzsong Il nevében részvétet nyilvánítana a néhai dél-koreai elnök, Kim De Dzsung halála alkalmából. A magas rangú kommunistákból álló küldöttség mindazonáltal a kedden elhunyt volt elnök szombatra tervezett állami temetésén  már nem vesz részt.

Időközben több jel is arra mutat, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök két héttel ezelőtti látványos phenjani látogatását követően közeledés van a kommunista ország és Washington között. Szerdán Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója derűlátóan nyilatkozott, miután magas beosztású észak-koreai diplomatákkal tárgyalt.

(MTI)