A jelképes szlovák vasfüggöny miatt Sólyom nem lépte át a szlovák határt

2009. augusztus 21. - 18:31 | Külföld

Mivel Szlovákia hivatalos jegyzékben nyilvánította augusztus 21-én Sólyom László magyar államfőt nem kívánatos személynek az országban, Sólyom úgy döntött, nem lépi át a határt.

Péntek délután Roberto Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, a rendőrség illetékes szervei figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a határon, ha belép Szlovákia területére, nemzetközi normákat szeg meg, mert ignorálja a szlovák fél által neki címzett diplomáciai jegyzéket, amelyet péntek délután adtak át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a komáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőt a tervezett látogatás idején - tudta meg az MTI tudósítója.

A határátkelő szlovák oldalán nagy a rendőri készültség. A leleplezésre váró Szent István szobor környékén kordonok vannak, amelyek mögött több száz ember várakozik. Semmiféle rendbontásról eddig nem érkezett jelentés.

Sólyom László véleménye

Példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte Sólyom László, hogy péntekre megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A köztársasági elnök a határátkelőtől gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent a részvétele az ünnepségen.

"Visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még" - mondta az újságírók gyűrűjében Sólyom László.

A köztársasági elnök rámutatott: a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, és a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztalt. "Remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi".

para/mti