Tagadják bűnösségüket a romagyilkosságok gyanúsítottjai

2009. augusztus 23. - 14:21 | Külföld
Mind a négy gyanúsított tagadja a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetését - tájékoztatta az MTI tudósítóját két gyanúsított ügyvédje, közvetlenül az előzetes letartóztatásukat elrendelő bírósági tárgyalást követően vasárnap kora délután.

A Budakörnyéki Bíróság a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a Debrecenben péntekre virradóra elfogott négy férfi elleni kényszerintézkedést, amely ellen hárman fellebbeztek.

Lőrincz Márton, a 30 éves P. Zs meghatalmazott védője az MTI-nek azt mondta: védencét egy rendbeli emberöléssel és több rendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják, többek között a galgagyörki támadással. (A Pest megyei településen tavaly július 21-én lőttek rá három romák lakta családi házra. A lövedékek az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródtak, de személyi sérülés nem történt.)

A védőügyvéd tájékoztatása szerint a bíróság szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása miatt rendelte el védence ellen az előzetes letartóztatás, de mint mondta, ügyfelénél a bíróság szerint a bűnismétlés veszélye nem áll fenn.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védőjének tájékoztatása szerint ügyfelét emberöléssel gyanúsítják, de a többi előzetes letartóztatásba került férfihoz hasonlóan tagadta a bűncselekmények elkövetését.

A kirendelt védő tájékoztatása szerint az egyik gyanúsított, CS. I. tudomásul vette a kényszerintézkedés elrendelését, míg a többiek fellebbeztek, így jogerős döntés két hét múlva születhet.

Az MTI úgy tudja, a négy gyanúsított közül kettőnek kirendelt védője van, míg a másik kettőt meghatalmazott jogi képviselő védi.

Ruzsbaczy Nóra azt mondta, hétfőn a rendőrség tovább folytatja a gyanúsítottak kihallgatását. A védő az MTI-nek kifejtette: attól tart, hogy ügyfele vagy más gyanúsítottak családtagjait "retorzió érheti" a cigányság vagy más emberek részéről. Ruzsbaczy Nóra szerint K. Árpád a többi gyanúsítotthoz hasonlóan "rendezett családi körülmények között élt".

A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt. A tárgyalás idején csuklyás, fegyveres kommandósok őrizték az épületet.

A tárgyalás után a gyanúsítottakat a bíróság épületének hátsó bejáratán keresztül vitték el, egyikük karján nagyméretű tetoválást látott az MTI tudósítója. Sajtóhírek szerint két gyanúsított,  K. I. és K. Árpád testvérek, és a négytagú csoport két tagja is náci jelképeket, horogkeresztet ábrázoló tetoválást visel a testén.

A géppisztolyos kommandósok gyűrűjében távozó gyanúsítottak nem válaszoltak újságírói kérdésekre.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc bűncselekményben folytatott eljárást, ezeket feltehetően a most előzetes letartóztatásba helyezett személyek követték el: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-án Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen  ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll előzetes letartóztatásukhoz. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekménnyel.

A főkapitány hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Sajtóhírek szerint az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is kapcsolatot tartottak.

(MTI)