Romagyilkosságok: A négy férfi közül kettő kilenc támadásért felelős

2009. augusztus 25. - 13:38 | Külföld
A romák elleni támadások ügyében előzetes letartóztatásba helyezett négy férfi közül kettőt gyanúsít a rendőrség mind a kilenc bűncselekménnyel, a másik kettőt egy-egy támadás elkövetésével gyanúsítanak - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda kedden.

A rendőrség honlapján közzétett közleménnyel egy időben a rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak elfogásakor készült videofelvételek megvágott változatát is. Ezeken egyebek között az látható, hogy a gyanúsítottak megbilincselve a kommandósok gyűrűjében a földön fekszenek, illetve autóba ültetik őket, valamint láthatók a debreceni szórakozóhelyen lefoglalt fegyverek is.



A 9 helyszínhez köthető 6 halálos áldozattal, 5 sérülttel járó és 55 ember életét veszélyeztető bűncselekmény-sorozat ügyében két embert gyanúsítanak a nyomozók mind a 9 támadással. A harmadik gyanúsított a rendőrök szerint a Galgagyörkön, a negyedik pedig a Tiszalökön elkövetett bűncselekményben vett részt.

Az NNI közleménye megismétli az ügyben kedden tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat, hogy az NNI munkatársai a nyomozás során beszerzett adatok elemzése és a bevezetett nyomozati intézkedések alapján jutottak el a gyanúsítottakhoz. Mint írták, a nyomozati munka során a 120 tagúra duzzadt nyomozócsoport 1.300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagának vizsgálatára, több mint 100 esetben szakértői vélemény elkészítésére, a telefonforgalmazás vizsgálatánál több mint 4 millió adat feldolgozására tett intézkedéseket.

Az eljárásban nagy mennyiségű közútforgalmi adatot kért be a nyomozócsoport, amelyben közel kétmillió adat bekérését követően 800 órányi képanyag és csaknem 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adat elemzése vált szükségessé. Az elfogás után a házkutatások során több lőfegyvert és több mint 140 különböző típusú, gyártmányú és kaliberű lőszert foglaltak le, amelyek közül 6 lőfegyver "kaliberük alapján azonosságot mutat a bűncselekmény-sorozatban használt lőfegyverekkel". Lefoglaltak továbbá a közlemény által pontosan meg nem határozott, "célzást segítő eszközök", továbbá Molotov-koktélok készítéséhez alkalmas égésgyorsítókat, kellékmaradványokat.

A nyomozók lefoglaltak olyan tárgyakat, ruházatot, technikai eszközöket és három személygépkocsit, amelyek összefüggésbe hozhatóak a bűncselekmény elkövetésével - tartalmazza a rendőrségi közlemény.

MTI/para