Romagyilkosságok: Kilenc helyett csak nyolc bűncselekménnyel gyanúsítják a testvérpárt

2009. augusztus 29. - 14:09 | Külföld
A korábbi tájékoztatással ellenétben mégsem kilenc, csak nyolc romák elleni támadással gyanúsítanak az augusztus 21-én elfogott négy férfi közül kettőt - derült ki a szombati  rendőri és roma vezetők közötti találkozón Petőfi Attilának, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőjének beszámolójából.

Petőfi Attila a megbeszélésen elmondta, hogy a négy gyanúsított közül kettőt nyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg, a harmadik és negyedik gyanúsítottat pedig egy-egy támadássalhoztak összefüggésbe. 

A szombati találkozón nem hangzott el, hogy a kilenc támadás közül melyik az, amelyikkel végül nem hozták összefüggésbe a két, Debrecenben elfogott gyanúsítottat.

A rendőrség honlapján kedden közzétett NNI-közlemény még kilenc bűncselekményt sorolt fel, mint amelyekkel a két gyanúsítottat kapcsolatba hozták. A közlemény szerint a 9 helyszínhez köthető, hathalálos áldozattal, öt sérülttel járó és 55 ember életét veszélyeztető bűncselekmény-sorozat ügyében két embert gyanúsítanak a nyomozók mind a kilenc támadással, de azt nem közölték, a négy férfi (K. Á., K. I., P. Zs., Cs. I.) közül melyik kettőt. A harmadik gyanúsított a rendőrök szerint a Galgagyörkön, a negyedik pedig a Tiszalökön elkövetett bűncselekményben vett részt.

A Pest megyei Galgagyörkön 2008. július 21-én kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra. Több, az ablakokon keresztül leadott lövedék a falba fúródott, de személyi sérülés nemtörtént. 2009. április 22-én este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. 

A keddi NNI-közleményt követően Bencze József országos rendőrfőkapitány szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában megerősítette azt az információt, hogy a romák elleni támadások ügyébenelőzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított közül a testvérpár mind a kilenc bűncselekmény helyszínén jelen volt. 

Az NNI tájékoztatása szerint az NNI munkatársai a nyomozás során beszerzett adatok elemzése és a bevezetett nyomozati intézkedések alapján jutottak el a gyanúsítottakhoz, akiket augusztus 21-én ahajnali órákban fogtak el Debrecenben.

Mint a keddi közleményükben írták, a nyomozati munka során a 120 tagúra duzzadt nyomozócsoport 1.300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagának vizsgálatára, több mint 100 esetben szakértőivélemény elkészítésére, a telefonforgalmazás vizsgálatánál több mint 4 millió adat feldolgozására tett intézkedéseket. 

Az eljárásban nagy mennyiségű közútforgalmi adatot kért be a nyomozócsoport, amelyben közel kétmillió adat bekérését követően 800 órányi képanyag és csaknem 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatelemzése vált szükségessé.

Az elfogás után a házkutatások során több lőfegyvert és több mint 140 különböző típusú, gyártmányú és kaliberű lőszert foglaltak le, amelyek közül 6 lőfegyver "kaliberük alapján azonosságot mutat abűncselekmény-sorozatban használt lőfegyverekkel".

Lefoglaltak továbbá a közlemény által pontosan meg nem határozott, "célzást segítő eszközök", továbbá Molotov-koktélok készítéséhez alkalmas égésgyorsítókat, kellékmaradványokat. A nyomozóklefoglaltak olyan tárgyakat, ruházatot, technikai eszközöket és három személygépkocsit, amelyek összefüggésbe hozhatóak a bűncselekmény elkövetésével - tartalmazta a keddi rendőrségi közlemény.

(MTI)