Rendzavarások a budapesti melegfelvonuláson

2009. szeptember 5. - 18:28 | Külföld
Megvertek egy fiatal nőt szombaton késő délután az Astoria téren lévő villamosmegállóban; az áldozat a nem sokkal korábban véget ért melegfelvonulás pólóját viselte - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A támadók - két-három férfi - a Kossuth Lajos utcai árkádok alól bukkant elő, átrohant a villamosmegállóban álló nőhöz, és szó nélkül ütlegelni kezdték. Az ütésektől a szemüveges nő a földre esett, bántalmazói ekkor bele is rúgtak. A megtámadott nő a fején és karján sérült meg. Nem sokkal korábban kővel dobáltak meg a rendzavarók egy rendőrautót a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az esetről kiadott közleményében azt írta, a rendőrautó a Rákóczi úton parkolt, amikor az Astoria felől érkező csoport tagjai megrongáltak, ablakát betörték.

A rendőrök üldözőbe vették az elkövetőket, és az akció osztály munkatársai segítségével összesesen 11 embert fogtak el és állítottak elő - olvasható a BRFK közleményében. A rendbontók az MTI információi szerint ugyancsak megrongáltak egy civil autót a Gyulai Pál utcában.

Közben néhány tucatnyi tüntető gyűlt össze a Blaha Lujza téren, ahol a szombat délutáni meleg méltóság menetét követő késő esti rendezvényt tartják a Corvin tetőn. Az épületet rendőrök biztosítják, a tüntetők amikor alakokat látnak feltűnni a háztetőn, kórusban szidalmazzák a melegeket. A rendőrök két hangoskodót kiemeltek a tömegből. A helyszínre több rendőrségi kisbusz is érkezett, nem sokkal később a rendőrök igazoltatni kezdték a hangoskodókat, egy fiatalt ekkor is elvezettek.

Frissítve - 19.31

Szombat kora estig 32 embert állítottak elő a rendőrök - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A meleg méltóság menete kezdete előtt, a budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés nyomán két embert állítottak elő a rendőrök; egyiküknél közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit találtak, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt. A felvonulás előtt az Anker köznél egy húszfős csoport szóváltásba keveredett egy angol állampolgárral, akit meg is ütöttek, a rendőrök megfékezték a verekedést és három embert innen is előállítottak.

Egy embert azért állítottak elő, mert 8 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kést tartott magánál. Egy férfit garázdaság miatt, egyet pedig azért állítottak elő, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek, a rendőri felszólításnak nem tett eleget. Két további férfit igazoltatás végett állítottak elő a rendőrök. Továbbá egy embert azért állítottak elő, mert bejelentést tett a BRFK központi ügyletére, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök a telefonfülkénél fogták el. A Városháza parkban a tömeg ellenséges fellépése kapcsán több embert is előállítottak.

MTI