Az SZDSZ nem támogatja a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos Magyar Nyelv Alapot

2009. szeptember 9. - 15:10 | Külföld
Részt vesz az SZDSZ a tervezett ötpárti tárgyaláson, de nem támogatja az MDF által kezdeményezett Magyar Nyelv Alap létrehozását.

A szlovák nyelvtörvény végrehajtásának diplomáciai úton történő megakadályozását a liberális párt teljes mértékben támogatja, de az erőfeszítések sajnálatos sikertelensége esetén sem tartja célravezetőnek Magyarország közvetlen szerepvállalását az esetleges büntetések finanszírozásában.

Komoly nemzetközi jogi aggályokat vet fel és semmiképpen sem szolgálja a két ország közötti feszült viszony mielőbbi rendezését, ha – akár kimondatlanul is – jogsértésre buzdítjuk egy másik ország állampolgárait, még akkor is, ha a szóban forgó jogszabály tarhatatlan, kirekesztő és mélyen ellenkezik az integráció értékrendjével, melynek mindkét állam részese.

"Az SZDSZ szerint a probléma kezelésében mindenekelőtt a szlovákiai magyar pártokkal és szervezetekkel, mint a szlovákiai magyarság választott és civil képviselőivel való együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt. A megoldás kulcsa elsősorban az ő kezükben van, ezért arra kell törekednünk, hogy minden segítséget megadva az ő érdekeiknek megfelelő módszert dolgozzunk ki a nézeteltérések kezelésére, melyek már mostanra is elkeserítő mértékben károsították országaink megítélését a nemzetközi közösségben, illetve az Európai Unión belül.

Elemi érdekünk, hogy egyrészt a kétoldalú diplomáciai tárgyalások folytatódjanak, másrészt pedig, hogy minél több nemzetközi fórum tudomást szerezzen a problémáról és napirendjére tűzze azt. Ebből a szempontból előremutatónak tartjuk az EBESZ kisebbségi főbiztosának a közelmúltban napvilágott látott nyilatkozatát, illetve, hogy az Európa Tanács is késznek mutatkozik az ügy áttekintésére." - áll az SZDSZ állásfoglalásában, melyet Szent-Iványi István, a párt Kül- és Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke jegyez.

mti-os/para