Magyar iskolaigazgatók leváltása ellen tüntettek

2009. szeptember 12. - 16:02 | Külföld
Több százan vettek részt pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete által Nagyváradon szervezett tüntetésen.

Az erdélyi Krónika internetes honlapjának beszámolója szerint a megyei tanfelügyelőség épülete előtt tartott megmozdulás hátterében az áll, hogy az intézmény több iskolában  is leváltotta a magyar igazgatót illetve igazgató-helyettest.

A magyar közösség szempontjából sem az oktatás, sem a kultúra nem lehet alku tárgya – mondta a lapnak nyilatkozva Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A mezőtelegdi iskolát hozta fel példaként, ahol Szoboszlai Gáspár Editet, az RMDSZ tagját leváltották, noha közel 30 évig töltötte be az intézményben az aligazgatói tisztségét,  és helyette a település egyik szociáldemokrata tanácsosát nevezték ki. Hasonlóképpen történt a Bihar Megyei Tanfelügyelőségen is, ahol szintén RMDSZ-est, Pataki Árpád tanfelügyelőt menesztették tisztségéből.

"Nem lehet biztosítani a Bihar megyei oktatás minőségét az igazgatók logikátlan leváltása nyomán” – fejtette ki Pető Csilla, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője. Hozzátette: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata-Liberális Párt vagy a Szociáldemokrata Párt kénye-kedve szerint kinevezett iskolaigazgatók nem érthetik meg a magyar közösség igényeit.

Dorel Luca főtanfelügyelő megjelent a tüntetők körében, közölve velük, hogy a tiltakozás után fogadja őket az irodájában. „Csak azokat az igazgatókat váltottuk le, akiknek nincs címzetes állásuk a tanügyben. Szoboszlai Gárpár Editnek nem volt címzetes állása a mezőtelegdi iskolában, tehát a törvény értelmében, nem tölthet be igazgatói tisztséget” – mondta Luca.

Ezzel szemben Szabó Ödön azt állítja: az újonnan kinevezett igazgatók sem teljesítik a törvény előírásait, azaz nincs végleges állásuk a tanügyben, példának hozva fel, hogy a hegyközszentmiklósi iskolába kinevezett új igazgató már nyugdíjas.

mti/kronika/para