Katona Béla az Országgyűlés új elnöke

2009. szeptember 14. - 19:15 | Külföld

A szocialista Katona Bélát választották az Országgyűlés új elnökének.

A legfontosabb feladat, hogy a tavaszi választásokig biztosítva legyen a parlament folyamatosan működőképessége - közölte Katona Béla azt követően, hogy az Országgyűlés megválasztotta a parlament elnökének.

A szocialista politikus a ciklusban hátralévő idejében kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy miként lehet a szakmai, társadalmi és civil szervezeteket az eddiginél hatékonyabban bekapcsolni a parlamenti döntés-előkészítő folyamatába.

Hangsúlyozta, hogy személyesen is szeretne részt venni abban a munkában, amely során találnak néhány olyan, az ország jövője szempontból fontos kérdést, amiben a parlamenti pártok is egyezségre tudnak jutni az ország érdekében.

Katona Béla szerint néhány ügyet ki kellene emelni a nyilvánvaló, a "választások közeledtével egyre élesedő politikai csatározások mocsarából".

Hozzátette: reméli, hogy a következő hetekben, hónapokban a frakciókkal való folyamatos egyeztetés alapján találnak ilyen témákat.

Az elnöki feladatokról szólva úgy fogalmazott, hogy "egy nagyjából hét hónapra megválasztott parlamenti elnöktől nagyképűség és felelőtlenség lenne, ha nagy átfogó programokkal állna elő". De - mint mondta - szeretné, ha a parlamentben a nemzetpolitikai kérdések továbbra is súlyuknak megfelelő nagyságrenddel szerepelnének.

Katona Béla kifejtette, a Fenntartható Fejlődés Tanácsnak tovább kell folytatni a munkáját, és szeretné elérni, hogy a nemrég megalakult magyarországi kisebbségek együttműködésének koordinációját végző parlamenti szervezet eredményesen működése lépésről lépésre érezhetően javítana a haza kisebbségek helyzetén.

Mivel közel húsz éve vagyok képviselő, ezért tudom, hogy a feladat és a felelősség is nagy, igyekezni fogok, hogy megfeleljek az elvárásoknak - fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin szeptember 14-én távozott hivatalosan is a házelnöki posztról. Szándékát az MSZP július eleji kongresszusán jelentette be, ahol döntését azzal indokolta, hogy a baloldal újjáépítésében kíván részt venni.

mti/para