Nyelvtörvény - református álláspont szerint nem volt kellően tájékozott az EBESZ-főbiztos

2009. szeptember 17. - 14:45 | Külföld
Bölcskei Gusztáv szerint nem volt mindenben kellően tájékozott az EBESZ kisebbségi főbiztosa azon a keddi budapesti megbeszélésen, amelyen a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel folytatott tárgyalásokat a szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

A Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének álláspontjáról a zsinat kommunikációs szolgálata tájékoztattott.
A közlemény szerint az egyházi vezetők úgy vélik, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény súlyosan sérti a kisebbségek anyanyelvhasználathoz való jogát. A történelmi egyházak vezetői ezért azt javasolták, hogy szülessen egy új, átfogó kisebbségügyi törvény, amely biztosítaná a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatát is - áll a Magyarországi Református Egyház Zsinata kommunikációs szolgálatának kommünikéjében.

Tájékoztatásuk szerint Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ kisebbségi főbiztosa úgy fogalmazott: hiba, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása nyugtalanságot kelt a magyarok körében. Ugyanakkor Knut Vollebaek szerint a szlovákiai államnyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, azonban a végrehajtáson lehet vitatkozni - tették hozzá.

Bölcskei Gusztáv szerint ha a szeptemberben elfogadott nyelvtörvény ügyében nem lesz változás, akkor azzal a kisebbségi jogokat csorbítják majd, a változás hiánya pedig precedens értékű is lehet, hiszen "felbátoríthatja a szomszédos országokat, hogy ott is korlátozzák a jelentős számú magyar lakosság kisebbségi jogait". Úgy látja, hogy erre a negatív lépésre van hajlandóság a szomszédos országokban.

Példaként említette, hogy a Vajdaságban ledöntöttek egy szobrot, amelyet 2007. október 31-én, a reformáció napján állítottak a protestánsok.

mti/para