Fodor Gábor: az SZDSZ romjain nem lehet új formációt létrehozni

2009. szeptember 20. - 09:08 | Külföld

Felkavaró érzés volt lemondani a parlamenti mandátumról, de másfelől érzek egy érdekes felszabadulást is - mondta az MTI-nek adott interjújában Fodor Gábor. Az SZDSZ volt elnöke szerint a liberalizmusnak van helye a hazai politikában, de az SZDSZ romjain nem lehet új formációt létrehozni.

A mandátumáról való lemondása kapcsán kijelentette, hogy a politika a hivatása, amit nem kalandnak, hanem hitvallásnak tekintett. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évtizedben "szívvel lélekkel, becsülettel" tette a dolgát ezért is fájdalmas számára, hogy a parlamenti ciklus nélküle kezdődött el. Mint mondta, döntése miatt sok nehéz pillanatot élt át lelkileg, de úgy érzi, hogy ez volt a tisztességes és becsületes megoldás.

Meglátása szerint ugyanis komoly gondok érzékelhetőek a közéletben, mert ma Magyarországon nincs se párbeszéd, se együttműködés, se összefogás és véleménye szerint ez hiányzik az SZDSZ-ből is.

Fenntarthatatlannak nevezte, hogy "háborús állapotok" uralkodnak a párt és a képviselőcsoport között, miközben az SZDSZ "gyakorlatilag parlamenten kívüli párt, mert a frakció külön utakon jár".

Az MTI kérdésére cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a frakció mindig megszavazta a párt vezető testületeinek döntéseit. Hozzátette, nem akarja visszamenőlegesen kommentálni vádakat. "Nem akarok belesüllyedni ebbe a mocsárba" - mondta, de két példát említett.

Elmondta, hogy az ügyvivő testület (üt) döntésével, illetve az ő személyes kérésével szemben a frakció megbuktatta azt az általuk 2008 nyarán meghirdetett programot, amellyel az év őszére az elmúlt esztendőket tekintve népszerűségi rekordot ért el az SZDSZ.

Fodor Gábor arra is kitért, hogy az üt és az országos tanács (ot) többségének véleményével, illetve az ő kérésével szemben a képviselőcsoport megszavazta a vagyonadó bevezetését.

A politikus szerint elnökként végig azzal kellett küzdenie, hogy nem engedték, hogy megvalósítsa a politikai programját. Utólag visszatekintve saját hibájául azt rója fel, hogy tavaly ősszel "el kellett volna menni a szakításig vagy fel kellett volna állnom".

Úgy fogalmazott, hogy egy évvel ezelőtt a párt iránt érzett lojalitásból és becsületből dolgozott tovább, "úgy hogy eldöntöttem, abból főzünk, ami van", miközben bízott abban, hogy az SZDSZ eléri az öt százalékot az európai parlamenti választáson.

A volt pártelnök utódját, Retkes Attilát áldozatnak látja, a frakció és a párt közötti "ádáz küzdelemben". Arra a kérdésre, hogy a párton belüli helyzetről illetve Retkes Attila munkájáról mi a véleménye azt mondta, hogy azt nem a sajtóban akarja közölni, hanem ha kell megmondja az érintetteknek.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy több egykori szabad demokrata is új szervezetekben gondolkozik, azt felelte, hogy mindenki azt szervez és olyan politikai formációt hoz létre amilyet akar, de számára politikailag és erkölcsileg vállalhatatlan, ha eközben az illető nem mond le a mandátumáról és "úgy szervezkedik az ellen a párt ellen, amelynek a színeiben a parlamentben ül".

Kijelentette: ő azért maradt a párt tagja, miközben lemondott mandátumáról, mert bár előbbitől lényegesen egyszerűbb lett volna megválni, de másokkal ellentétben nem abból akart politikai tőkét kovácsolni, hogy a médián keresztül ő is belerúg a Szabad Demokraták Szövetségébe.

Fodor Gábor sokakkal máig baráti kapcsolatot ápol és mindenkivel beszélőviszonyban maradt a frakcióból.

Az SZDSZ következő választásokon való lehetséges szereplését firtató kérdésre úgy felelt, hogy a politikai rendszer és pártstruktúra komoly változáson megy át az elkövetkező időszakban, ahol a liberalizmusnak is megvan a helye. Véleménye szerint amikor túllépnek a baloldalt jellemző válságon, más formációknak is van esélyük a politikában, de ezeket "nem lehet az SZDSZ romjain létrehozni". Arra a felvetésre, hogy eszerint az SZDSZ története politikai pártként lezárult-e, a politikus azt mondta: van véleménye, de azt nem a nyilvánosság előtt akarja elmondani.

Az MTI kérdésére, hogy gondolkozik-e a visszatérésen azt felelte, "ehhez értek, ehhez van tehetségem. Nyitva hagyom azt a kérdést, hogy ezt a politikai pályán kamatoztatni tudom-e, de arra készen állok, hogy a köz ügyét szolgáljam".

Hozzátette, büszke arra, hogy két évtized alatt is megőrizte hitelét és elfogadottságát a nagyközönség előtt, de van módja arra, hogy végiggondolja, mit fog tenni.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha nem politikusként dolgozik tovább, annyit válaszolt, hogy akkor meg fog tanulni valami mást. Mint mondta, folyamatosan tanított is az ELTE-n, habár ezt csak nagy örömmel végzett kiegészítő foglalkozásnak tekintette.

A politika átalakulása kapcsán úgy látja, hogy a társadalomban megjelent egy szélsőjobboldali erő, amely óriási veszedelmet jelent Magyarország számára. Hozzátette: nem szabad azt gondolni, hogy a Jobbik szavazói mindannyian a szélsőséges eszmék híveivé váltak, mert véleménye szerint sokan elkeseredésből szavaznak erre a pártra.

Fodor Gábor szerint éppen ezért a demokratikus politikai erőknek "a választóvonalat ki kell tenni szélre", hogy a szélsőségeseket távol tartsák, miközben középen együttműködnek az ország érdekében. Megjegyezte, hogy erre jelenleg nem sok esélyt lát.

Kijelentette, hogy meglátása szerint ennek a helyzetnek a kialakulásában szerepe van a volt kormánykoalíció pártjainak és a Fidesznek is. Túl kell lépni az ádáz egymásnak feszülésen, mert ma Magyarország nagyon sok lehetőséggel tudna élni, ehhez szükséges az értelmes ésszerű együttműködés - mondta az SZDSZ volt elnöke.

mti/para


Címkék: Fodor Gábor, SZDSZ