Valótlant állított a FIDESZ a nyelvtörvény kapcsán?

2009. szeptember 21. - 14:42 | Külföld
A szlovák nyelvtörvény ügyét a Fidesz állításával ellentétben nem lehetett leszavazni az Európai Parlament (EP) "házbizottságának" ülésén, mert az nem is került napirendre - jelentette ki Csapody Miklós a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.
A független képviselő kijelentette, hogy a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője, Joseph Daul szeptember 21-én azt írta az MDF EP-képviselőjének, Bokros Lajosnak, hogy a szlovák nyelvtörvény nem volt napirenden az Elnökök megbeszélésén, vagyis az EP "házbizottságának" vasárnapi ülésén.

Csapody Miklós emlékeztetett arra, hogy az EP konzervatív frakciója Bokros Lajos szeptember 16-i indítványára vitát kezdeményezett a szlovákiai államnyelvtörvény ügyéről. Hozzátette, hogy így ez volt az első képviselőcsoport, amely plenáris vitát javasolt az ügyben.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a fideszes Gál Kinga szeptember 17-i nyilatkozata szerint párttársa, Szájer József javaslatára az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője aznap kezdeményezte, hogy a szlovák nyelvtörvényről szóló határozati javaslatot az EP tárgyalja meg. Gál Kinga szerint akkor a szocialisták és a konzervatívok nem támogatták ezt a javaslatot.

Csapody Miklós viszont kijelentette, hogy a Fidesz nem mondott igazat, hiszen Joseph Daul arról írt Bokros Lajosnak, hogy ez a kérdés nem volt napirenden az elnökök megbeszélésén, így azt meg sem lehetett szavazni.

mti/para