Török előítéletek keresztényekkel, zsidókkal szemben

2009. október 1. - 15:45 | Külföld
Ijesztőnek nevezte a török kormány elnökhelyettese egy felmérés eredményét, amely szerint honfitársainak nagy része mereven elutasítja keresztények és zsidók közelségét.
Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes a Radikal című lapnak adott csütörtöki nyilatkozatában reagált egy előző nap közzétett felmérés adataira. Utóbbiak szerint a török lakosság 55 százaléka ellenzi, hogy nem muzulmánok is dolgozhassanak az  igazságszolgáltatásban, a titkosszolgálatok vagy a rendőrség állományában. Negyven százalék nem tartja helyesnek, hogy keresztények vagy zsidók tudományos vagy egészségügyi pályán dolgozhassanak.

Minden harmadik török nem lakna keresztény szomszéd mellett, 42 százalék hallani sem akar zsidó szomszédról. Ateisták szomszédságát a megkérdezett törökök 57 százaléka utasította el. Más felekezetű (például síita) muzulmánok közelsége 13 százalékukat irritálná. A török lakosság túlnyomó többsége az iszlám szunnita ágához tartozik.

Arinc felszólította honfitársait, hogy tartsák tiszteletben az övékétől eltérő vallású embereket is.

A felmérésből, amelyet az Európai Unió támogatásával a törökországi zsidó közösség végzett, az is kitűnik, hogy a megkérdezettek még a hazájukban élő nem muzulmánok arányszámával sincsenek tisztában. Mindössze 7 százalék tudta helyesen, hogy Törökországban a lakosságnak csupán 1 százaléka nem az iszlám követője. A többiek 20-30 százalékra taksálták ezt az arányt, illetve fogalmuk sem volt annak nagyságáról.

- mti/para -