Újabb szomáliai háború fenyegeti Afrikát

2009. október 1. - 11:45 | Külföld
Összecsapások törtek ki különböző szomáliai lázadócsoportok között csütörtökön az afrikai ország déli részén fekvő Kismaayo kikötővárosban, és ezekben meghalt legalább kilenc ember - jelentették szemtanúk.

A konfliktus azzal a veszéllyel fenyeget, hogy átterjed az ország más részeire is. Egy kórház ápolónője elmondta, hogy a harcokban legkevesebb 15 helyi lakos megsebesült. A nyilatkozó szemtanúk szerint az al-Shabaab iszlamista milícia fegyveresei csaptak össze a szervezet valamikori szövetségesének, a Hizbul Islamnak az embereivel. Nehézfegyvereket is bevetettek egymás ellen. A harcok hatására több százan elmenekültek a helyi viszonyok között jobb módú városból, aki pedig maradt, az behúzódott otthonába.

Az összecsapások már napok óta érlelődtek a Mogadishutól 300 kilométerre délre fekvő, stratégiai jelentőségű Kismaayóban, amelyet eddig a két lázadócsoport közös ellenőrzés alatt tartott. A Hizbul Islam vezetői azzal fenyegetőztek, hogy "egész Szomáliában" felveszik a harcot az al-Shabaabbal.

2007 eleje óta 19 ezer polgári személy halt meg a szomáliai harcokban, és másfél millió ember kényszerült otthona elhagyására.

MTI