215 ezer eurós költségvetéssel újították fel az iskolát

2009. október 5. - 18:15 | Külföld
A Slovak Aid program keretén belül felújítottak egy vajdasági szlovák iskolát. A helyi szlovák kisebbség az intézmény szerb iskolákkal szembeni versenyképességének javulását várja a lépéstől.

A Janko Čmelík Alapiskola igazgatója, Janko Havran elmondta, hogy főleg a vegyesházasságokból származó gyermekeket íratják a szerb iskolákba. Az iskola épülete nem volt jelentősebben tatarozva az elmúlt húsz évben. Legrégebbi része 1830-ban épült, itt vannak az irodák és egy óvodai részleg is. Az idő vasfoga is ezt a részt kezdte ki leginkább – megroppant az épületrész statikája.

A felújítás során új tartógeredákat helyeztek el. Kicserélték a teljes villanvezeték-hálózatot, a vízvezetékeket, a csatornázást, új csempeburkolat, világítótestek kerültek mindenhova.

Felújították a konyhát és az éttermet.

A felújításnak köszönhetően lehetővé vált a napközi létrehozása is.

A felújításban közreműködő BOVAP Polgári Társulás és az iskola már tervezi a felújítás második szakaszát is. „Az iskola megszépült kívülről, de szertárak szegényesek, ami a segédeszközöket illeti.”- nyilatkozta az iskola igazgatója hozzátéve, hogy a Slovak Aid-den kívül más forrásoknál is pályáznak majd.

Az iskolába nyolc osztályban 301 gyermek tanul délelőtti és délutánni oktatás keretén belül. Számuk három évvel ezelőtt 335 volt. Lefordított tankönyveket használnak, Szlovákiából egyet sem kaptak.


- sita/para -