Vállvetve harcolnak Brüsszellel Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország agrárkamarái

2009. október 8. - 16:11 | Külföld
Az EU-ban  kialakult gabona- és tejpiaci válság azonnali kezelését kérve és  a megoldásra javaslatokat is téve a Visegrádi Csoport (V4) országainak agrárkamarai vezetői csütörtökön közös levélben fordultak az unió agrár-biztosához, Mariann Fischer Boel-höz, továbbá a két legerősebb európai agrárlobbista csoportosulás, a COPA és a COGECA vezetőihez - tudatta a Poprádról Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára.
A V4-ek - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - agrárkamarái rendszeresen egyeztetik álláspontjukat és gyakran együtt lépnek fel az Európai Unió élelmiszer-gazdaságát érintő ügyekben. Most megítélésük szerint e területen a gabona- és a tejpiac helyzete a legkritikusabb. Ezért a mostani poprádi találkozónak is ez volt a legfontosabb téma.

Az agrárkamarai vezetők a gabonaügyben azt várják az uniótól, hogy tartsák fenn továbbra is a kalászos gabonákra vonatkozó intervenciós feltételeket. Továbbá azonnali hatállyal állítsák vissza a kukorica intervenciós felvásárlását, amely ez évtől lényegében megszűnt.

Emellett kérik az unión kívüli országoknak kiadott gabona-importengedélyek visszavonását. Szeretnék elérni azt is, hogy a tengerrel nem rendelkező országokra Brüsszel alkalmazzon egy fuvartámogatást, amely 100 kilométerenként és tonnánként 3 euró lenne. Ezzel a támogatással ezek az országok mérsékelhetnék versenyhátrányukat a kikötőkkel rendelkező országokkal szemben.

A tejpiacon kialakult helyzetről a V4-ek agrárszakértői megállapították: általában igaz, hogy egész Európában gondok vannak a tejpiacon. Vagyis: nyomottak az árak, de a nyugati országokban még mindig magasabb - literenként átlagosan 26 eurócent - a felvásárlási ár, mint a V4-enél, ahol csak maximum 22 eurócent az ár.
Ezért azt kérik az agrárkamarai vezetők az uniótól, hogy tegyen lépéseket egyrészt ezen egyenlőtlenség mérséklésére. Másrészt pedig szüntessék meg a termelési kvóták további növelését. S emeljék meg 50 százalékkal a kvótaalapú támogatást, és tegyen meg mindent a felvásárlási árak gyors növelése érdekében.

Ezen kívül a tanácskozás témája volt az unió 2013 után alkalmazott Közös Agrárpolitikája (KAP) is. A V4-ek kamarai vezetői egyetértettek abban, hogy továbbra is fenn kell tartani az unióhoz újonnan csatlakozott országokban a közvetlen és fejlesztési támogatásokat.

Ezek az országok ugyanis történelmi adottságaik miatt képtelenek voltak olyan fejlettségi szintre emelni mezőgazdaságukat, mint a régi tagországok. Ezért elvárják, hogy a KAP-reform során csak kis mértékben csoportosítson át az EU a mezőgazdasági támogatásokból a vidékfejlesztési kasszába.

Áttekintették továbbá a V4 országokban az agrártermelőket és vállalkozásokat terhelő adók, társadalombiztosítási járulékok és az önkormányzati és földadók mértékét. Megállapították, hogy egyik országban sincs kedvezménye az agrártermelőknek más vállalkozásokkal szemben.

Az agrárkamarák viszont most úgy döntöttek, hogy ezen változtatni kívánnak. Ezért a jövőben összehangolt lépéseket tesznek bizonyos kedvezmények elérése érdekében.

-mti/para -