Önkormányzati tüntetés Budapesten

2009. október 10. - 13:47 | Külföld
A fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen az MTI szerint mintegy 6 ezer ember vett részt, míg a szervezők azt közölték: 12-13 ezer ember jelent meg megmozduláson.

A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a Kossuth térre nemzetiszínű zászlókat, településük neveit tartalmazó táblákat és transzparenseket tartottak a magasba.

A jelenlévők közfelkiáltással elfogadták, hogy a vezérszónoka, Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Debrecen polgármestere által ismertetett, az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse.
A kiáltványból olvasva Kósa Lajos egyebek között leszögezte:  minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.

Kósa Lajos úgy vélekedett, a szombati tüntetés bejelentésére a szocialisták meghátráltak. Rámutatott, jó esély van arra, hogy a parlament elfogadja az ellenzéki és szocialista javaslatokat annak érdekében, hogy ne vonjanak el a gyermekétkeztetés finanszírozásából. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Oszkó Péter pénzügyminiszter még mindig azt képviseli, hogy el kell venni a gyerekektől a pénzt.
"Ha kitartunk, a két tanítási nyelvű oktatást sem fogják felszámolni" - hangsúlyozta.

A kormány nem képes biztosítani az alapvető emberi jogokat; emiatt pedig csak egyet tehet: lemond az állam irányításáról, mert arra nem alkalmas - mondta Kővári János, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelölt a Baranya megyei időközi választáson. Hangsúlyozta: az vezette az embereket szombaton a Kossuth térre, hogy kimondják, ez így nem mehet tovább, Magyarország polgárai ugyanis elérkeztek tűréshatáruk végéhez.    

A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.
A demonstráció, amely fegyelmezetten minden rendbontás nélkül zajlott le, megszólalásra késztetett több politikai pártot is.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a tüntetésre előzetesen úgy reagált: pártja azt javasolja, Kósa Lajos gondolja át ötletét az önkormányzati demonstrációról, mert utcai akciójával ismét teret enged a szélsőségeseknek, ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését. szombaton a szóvivő úgy nyilatkozott: hiteltelen volt a fideszes politikusok által összehívott önkormányzati tüntetés, mivel megoldódnak azon ügyek, amelyek miatt meghirdették a demonstrációt.

Szocialista oldalról kifogásolták azt is, hogy közpénzből "fizették a résztvevők utazási költségeit a Fidesz szombati budapesti demonstrációjára, amelyen az önkormányzatokat érintő megszorítások ellen tiltakoznak", ahogy azt Frankné Kovács Szilvia, az MSZP Tolna megyei országgyűlési képviselője megfogalmazta szombaton Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
"Tudomásunk szerint az ország minden részéből érkeznek önkormányzati dolgozók, és ismereteink vannak arról, hogy egyes megyékben közpénzből fizetik az utazási költségeket" - mondta a szocialista politikus, aki Nógrád megyét említette példaként.

Jogosnak tartja az SZDSZ az önkormányzati forráskivonás elleni tiltakozást, de az ezért szervezett Fidesz-tüntetést szánalmasnak. Az SZDSZ által az MTI-hez szombaton eljutatott közlemény leszögezi: a költségvetési törvénytervezet pénzügyi válságba, eladósodási spirálba taszíthatja az önkormányzatokat, de kevés "szánalmasabb"dolog van, mint egy tüntető országgyűlési képviselő vagy polgármester.
A liberális párt úgy vélte: az egyenesen elszomorító, hogy a hírek szerint a Fidesz vezette önkormányzatok nyomást gyakorolnak alkalmazottaikra, hogy vegyenek részt a szombati pártrendezvényen. "Így éppen a Fidesz szombati politikai színháza, kampányrendezvénye miatt nem lehet őszintén és világosan beszélni mindazokról a jogos problémákról, amelyek a tüntetés indokául szolgálnak" - szögezte le az SZDSZ.

  - mti/para -