Szabadlábon a robbanószert szállító olaszok

2009. október 11. - 13:45 | Külföld
Az ügyészség kezdeményezését elutasítva nem került előzetes letartóztatásba az a két olasz állampolgár, akiket csütörtökön fogtak el a magyarországi Tornyiszentmiklósnál, kocsijukban robbanószerekkel, lőszerrel, töltényhüvelyekkel.

Az egyik gyanúsított lakhelyelhagyási tilalommal hagyhatta el a bíróságot szombaton délután, a másik esetében azonban a bíróság elutasította az ügyészség letartóztatási indítványát, mondta Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság szóvivője.

Az olasz kocsit csütörtökön délután az M70-es autóút tornyiszentmiklósi kihajtójánál, a szlovén határ felé vezető oldalon állították meg a vám- és pénzügyőrség munkatársai, közúti ellenőrzés során. A kocsiban talált robbanóeszközökkel együtt az elfogott két olasz állampolgárt átadták a rendőrségnek.

A tűzszerészek még csütörtök este, néhány száz méterre a letenyei határátkelőtől, egy szántóföldön felrobbantották a továbbszállításra veszélyesnek ítélt eszközöket, a többit pedig lefoglalták és szakértői vizsgálatra szállították. Az akkor őrizetbe vett a két olasz férfi ellen lőfegyverrel, lőszerrel, illetve robbanóanyaggal való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Az MTI pénteken úgy értesült: a két férfi Szlovákiából tartott Olaszország felé, amikor a közúti ellenőrzés során véletlenszerűen megállították őket. A kocsijukban talált lőszerek, töltényhüvelyek, robbanóanyagok között voltak például gránátok is, és a robbanó eszközökben lévő gyutacsok, valamint a lövedékekben lévő lőpor miatt kellett még elfogásuk helyszínének közelében robbantással megsemmisíteni az eszközök egy részét.

Az MTI információja szerint a két férfi feltehetően gyűjtőként jutott hozzá az autójukban talált, nagyobb részt nem második világháborús, hanem későbbi időszakból származó robbanószerekhez.

mti/para