Csáky szerint a szlovák politikusok megbánták a nyelvtörvény elfogadását

2009. október 12. - 12:05 | Külföld
A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének (MTA TTI) hétfői műhelybeszélgetésén Csáky Pál, az MKP elnöke kijelentette, hogy szerinte a szlovák politikai elit már megbánta a nyelvtörvény módosított változatának elfogadását, de nemzeti céljaik érdekében "belehajszolták magukat" ebbe.

A Kárpát-medencei magyar kisebbség: helyzetkép és kilátások címmel zajló műhelybeszélgetést megnyitva Glatz Ferenc akadémikus elmondta, hogy "a legnagyobb siker az utóbbi húsz évben a három magyar párt sikeres szereplése". A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), az RMDSZ és a VMSZ sikerét "Trianon óta a legnagyobb magyar sikernek tartom a magam részéről, rájöttünk, hogy magunknak kell segíteni magunkon" - tette hozzá.

Glatz Ferenc hangsúlyozta, hogy a romakérdésre végre felfigyelt az Európai Unió, de elképzelhető, hogy a romaügy háttérbe szoríthatja a "klasszikus" kisebbségek problémáit.

Pásztor István pártja, a VMSZ utóbbi években folytatott politizálását értékelve elmondta, hogy a kisebbségi politikának "a kisebbségek közösségi ambícióit kell megfogalmaznia és sikere vinnie, különben a közösségi támogatás elolvad." Szerinte ebben jelentős eredményeket sikerült elérni az elmúlt egy évben, például a szerbiai kisebbségi önkormányzatiságról, a lényegében kulturális autonómiát biztosító nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel, amelyet augusztus 31-én fogadott el a belgrádi parlament. Értékelése szerint ez új alapokra helyezi a szerb többség és a kisebbségek viszonyát. A törvény biztosítja nemzeti tanácsaik finanszírozását és a nemzeti tanácsok által működtetett intézményeknek fenntartását is. A nemzeti tanácsokról szóló törvény követendő példaként is felmutatható, például Szlovákia számára - mondta.

Ezen kívül megemlítette, hogy munkájuk eredményeként több mint háromszáz olyan építési, fejlesztési program zajlik a Vajdaságban, amely javítja a helyi magyarság életkörülményeit.

Jelentős fejleményként említette meg azt a törvényjavaslatot is, amelyet a belgrádi parlament valószínűleg hamarosan elfogad, és amely a tartománynak az eddigieknél több hatáskört biztosít majd. "Ha a Vajdaság mozgástere növekedik, a mi befolyásolási lehetőségeink nagyobbak lesznek" - tette hozzá.

Ugyancsak jelentősnek nevezte Pásztor István azt, hogy létrejöhet a szerb-magyar történész vegyesbizottság, amely a második világháborúban a két közösség egymással szembeni atrocitásait vizsgálja majd ki, benne az 1944-45-ös magyarellenes tömegmészárlásokat a Délvidéken. A vegyesbizottság létrehozása "civilizációs kérdés, évtizedes sebeket gyógyít, megváltoztatja a vajdasági magyarság közhangulatát, oldja a zsigereinkben lévő feszültséget" - jelentette ki.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke - egyetértve Pásztor Istvánnal - hangsúlyozta, hogy a szerbiai nemzeti tanácsokról szóló törvény "áttörés", amikor Szlovákia éppen "vissza akar fordulni" a kisebbségeknek adott jogok területén.

Szerinte a Kárpát-medencei magyarság szempontjából a jövőben fontos kérdés az, hogy "át tudunk-e térni egy olyan időszakra, amikor a nemzetállamot le tudjuk bontani", mivel eddig "nem sikerült lebontani a nemzetállamokat, sem a szemléletet megváltoztatni." Szerinte a "decentralizáció, az önkormányzatiság irányában kell vezetni" a térség országait.

Csáky Pál, az MKP elnöke előadásában azt mondta, hogy szerinte a szlovák politikai elit már megbánta a nyelvtörvény módosított változatának elfogadását, de nemzeti céljaik érdekében "belehajszolták magukat" ebbe.

Sürgette, hogy a magyar kormány kiegészítő kérdést csatoljon ahhoz a kérelemhez, amellyel Szlovákia fordult a velencei bizottsághoz a nyelvtörvény ügyében. A velencei bizottság - az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete, hivatalos nevén a Jog a Demokráciáért Európai Bizottság - a magyar kedvezménytörvényt is vizsgálta, és ajánlásai alapján a magyar parlament módosította a törvényt - idézte fel Csáky Pál. Megfelelő kiegészítő kérdéssel Magyarország is képes lenne befolyásolni a bizottság vizsgálatát a szlovák nyelvtörvény ügyében - fejtette ki.

mti/para