Orbán szerint a magyar kultúra rojtosodik és silányul

2009. október 20. - 11:45 | Külföld
Mindenképpen meg akarja őrizni kormányra jutása esetén a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, akivel az Új Szó keddi számában közölt interjút.

A Fidesz elnöke szerint "a Gyurcsány-Bajnai korszak szétverte a magyar nemzetpolitikát". Eközben a magyar Országgyűlés létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amelyet "mindenképpen meg kívánunk őrizni" - jelentette ki.

A 2008-ban kezdődött nemzetközi gazdasági és pénzügyi válságról szólva elmondta, hogy a válság különösen súlyosan érintette a magyar-szlovák határ mindkét oldalán élő magyarokat, ezért "olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek nyomán a határokon átnyúló európai együttműködés keretében végre meg tud indulni a gazdasági növekedés, és új munkahelyek jönnek majd létre. Ehhez hidakat, utakat kell építeni, vállalkozókat kell támogatni".

Fontosnak nevezte a Kárpát-medencei magyar nyelvoktatás ügyének átgondolását, mivel "világossá kell tennünk, kinek mi a dolga abban, hogy a különböző államok magyar anyanyelvű polgárai az óvodától az egyetemig magyarul tanulhassanak". Ugyancsak átgondolásra érdemesnek nevezte a határon túli magyar közösségek anyagi támogatásának rendszerét. Szerinte közös Kárpát-medencei kultúrpolitikára is szükség van, mert "általában a magyar kultúra elrojtosodásának, silányulásának szemtanúi vagyunk".

szlovák-magyar viszony kapcsán elmondta, hogy "az autonómia fontos európai érték, amely nem tűri kettős mérce alkalmazását: ami jár egy katalánnak Spanyolországban vagy egy svédnek Finnországban, az jár a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyaroknak is".

Szerinte "a magyar közösség az elmúlt években nem kapta meg azt a tiszteletet a szlovák kormánytól és hatóságoktól, amely feltétlenül szükséges a kiegyensúlyozott kapcsolatok szempontjából, ezért ezen a területen is sürgősen változásokra van szükség".

Arról, hogy Szlovákiában, a szlovákok körében rossz véleménnyel is vannak Orbán Viktorról, a Fidesz elnöke elmondta: igazságtalannak és méltánytalannak tartja, ha el akarják tagadni azokat a Szlovákia szempontjából is fontos eredményeket, amelyeket kormányfőként ért el. "Közösen építettünk hidat, jó viszonyt ápoltam a miniszterelnökükkel, együtt mentünk be az Európai Unióba, támogattuk egymás tagságát" - nyilatkozota Orbán Viktor.