Kuncze: Szükség lenne egy új liberális pártra

2009. október 31. - 09:32 | Külföld
Kuncze Gábor a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) első közgyűlésén arról beszélt: számos jel utal arra, hogy szükség lenne egy új liberális pártra; a rendezvényen elhangzottakról Boor Ádám szervező tájékoztatta szombaton az MTI-t.

A fővárosi VAM Design Centerben tartott pénteki rendezvényen Kuncze Gábor felszólalásában kitért azokra a kezdeményezésekre, melyek egy új liberális párt alapítását szorgalmazzák. Elmondta: számos jel utal arra, hogy nagyon nagy szükség lenne egy ilyen pártra, hisz a jövő évi választások komoly kihívás elé állíthatják a magyar demokráciát, különösen akkor, ha a Fidesz kétharmados többséget kap. Nem is beszélve arról, ha a Fidesz a kétharmados többséget igénylő kérdésekben a Kuncze Gábor által "újfasisztának" minősített Jobbik támogatására szorulna.

A felszólaló szerint ugyanakkor kérdés, hogy az igények ellenére mozgósíthatók-e azok az energiák, amelyek szükségesek egy új párt létrehívásához.

A tájékoztatás szerint a mintegy kéttucat felszólaló többsége támogatta egy új liberális párt létrehozását Kuncze Gábor vezetésével, de voltak olyanok, akik - bár pártolnának egy ilyen kezdeményezést -, jövőjét az elkövetkező hónapokban, sikerét pedig a 2010-es választásokon nem látják biztosítva.

A közgyűlésen, amelyen bemutatták a szervezet honlapját és a Felelős polgárok - élhető haza című programot, mintegy háromszázan vettek részt. Sándor Klára ügyvezető elnök beszélt az egyesület eddigi építkezéséről és a szervezet nevében elítélte az ORTT azon döntését, mellyel visszavonta a Danubius Rádió, illetve a Sláger Rádió sugárzási jogát. Ezt követően Magyar Bálint ismertette a vitára bocsátott programot.

A Szabadelvű Polgári Egyesületet 2009. augusztus 17-én, harmincnyolcan alapították. Az azóta eltelt időben több mint háromszázan váltak a szervezet tagjává vagy támogatójává.

A tájékoztatás szerint az SZPE hetvenöt fős védnöki testületében a magyar szellemi élet vezető alakjai találhatók, közöttük több mint húsz Kossuth-díjas, Széchenyi-díjas és akadémikus.

mti/para

Címkék: Kuncze Gábor, SZDSZ, SZPE