Frekvenciapályázat - Feljelentette Dávid Ibolyát az egyik új rádió

2009. november 7. - 11:41 | Külföld
Rágalmazás miatt feljelentette Dávid Ibolyát az egyik új kereskedelmi rádiót indító cég - közölte a cég jogi képviselője az MTI érdeklődésére szombaton.

Futó Barnabás ügyvéd elmondta: pénteken benyújtott feljelentésük szerint becsületsértő volt az MDF elnökének napokban közzétett nyílt levele, amely többek között azt tartalmazta, hogy szabálytalan pályáztatás és politikai korrupció eredményeként nyerték el a frekvenciákat, pártrádiókat fognak üzemeltetni, vállalt kötelezettségeiket pedig nem teljesítik.

Az Advenio Zrt. nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést Dávid Ibolya ellen - mondta a cég jogi képviselője, aki megjegyezte azt is, hogy egyelőre a képviselő mentelmi joga miatt feltehetően nem indulhat meg a magánvádas eljárás.

Ilyen ügyekben a parlament mentelmi bizottságának töretlen gyakorlata az, hogy nem adja ki a képviselőt, de ha a feljelentett cselekmény három éves elévülési idején belül megszűnik Dávid Ibolya mentelmi joga, akkor sor kerülhet a büntetőeljárás megindítására és a felelősségre vonásra - fűzte hozzá az ügyvéd.

Dávid Ibolya MTI-hez eljuttatott közleményében a feljelentésre úgy reagált: "azon pedig meg sem lepődik senki, hogy a szereplők már a látszatra sem ügyelve a korábban több fideszes politikust, valamint a lehallgatási botrányban az UD Zrt.-t is képviselő Futó Barnabást bízták meg feljelentésük képviseletével".

Az MDF álláspontja továbbra is az, hogy "súlyos politikai korrupciógyanú lengi körül a botrányos frekvenciapaktumot" - áll az MDF elnökének közleményében.

MDF: az eljárás nemzetközileg is lejáratja Magyarországot


Nemzetközileg is lejáratja Magyarországot az Országos Rádió és Televízió Testületnek a rádiós frekvenciapályázatban tapasztalt eljárása - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez üzenet az üzletembereknek, befektetőknek és az egész világnak, hogy Magyarországon törvénnyel szemben ilyen eljárást meg lehet engedni - hangoztatta a pártelnök arra utalva, hogy pénteken a Financial Times is írt a frekvenciapályázat körüli botrányról.

Hozzátette: az elmúlt hetekben több hasonló eset is történt, például a pécsi vízmű "foglalása". Ezek azt mutatják a világnak, hogy Magyarországon át lehet lépni szerződésen, fel lehet rúgni a törvényeket és a verseny szabadságát felül lehet írni "pártmutyikkal" - fogalmazott Dávid Ibolya.

"A két másik külföldi tulajdonú rádióállomás arról számolt be, hogy a pályázati eljárás kezdete előtt olyanok keresték meg őket, akik a két párt képviselőinek mondották magukat és felajánlották, meghosszabbítják engedélyeiket, ha a pártok megkapják a cég tőkéjének 50 százalékát" - idézte a pártelnök a Financial Timesban megjelent cikket.

Közölte: ez már nem politikai korrupció, ez a korrupció egyéb tényállását is kimeríti, ezért az MDF tisztán szeretne látni a kérdésben. A párt ismételten felkéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság a jogerős bírósági döntésig függessze fel az eljárást, ne adja ki az új rádiók működéséhez szükséges engedélyt.

Az MDF együtt érez a Sláger Rádióval és a Danubius Rádióval, mert egy "tisztességtelen versenyben, eljárásban maradtak alul" - mondta Dávid Ibolya, majd hozzáfűzte: kiállnak a két zenei rádió mellett, mert hívei a "hallásszabadságnak".

Hogy a párt nyomatékosítsa álláspontját egy Pasaréti úti óriásplakátot - amely a Sláger Rádió "Veled vagyok!" feliratot és több aláírást is tartalmaz - az MDF több vezetője aláírta.
A Financial Times pénteken arról írt: a frekvenciapályázatok ügye aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon erősödhet a politikai beavatkozás az üzleti szférában, ahogy "a pártok igyekeznek pénzhez jutni a jövő évi általános választások előtt"

Majtényi László, az ORTT lemondott elnöke a gazdasági lapnak azt mondta: a két cégnek olyan üzleti tervei voltak, amelyek esélytelenek a sikerre. Nettó bevételük 50-55 százalékát ajánlották fel licencdíjként, jóllehet egy kereskedelmi rádióállomás a nettó bevétel legfeljebb 20 százalék körüli hányadát tudja befizetni úgy, hogy még nyereséges maradjon - tette hozzá Majtényi László.

Az ORTT múlt szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

A döntés miatt Majtényi László ORTT-elnök október 29-én lemondott posztjáról. A Sláger Rádió mellett a Danubius Rádiót üzemeltető társaság is keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az ORTT ellen.


  mti/para